Kanadensiska polisens drag: Beslagtar bränsle från lastbilsprotesten

Coronarepressionen

publicerad 9 februari 2022
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett försök att kväsa den stora lastbilsprotesten ”Freedom Convoy” har polisen i Ottawa beslagtagit bränsle och låter meddela att den som förser demonstranterna med bränsle kan komma att gripas och straffas.

Kanadensiska myndigheter tar till allt mer auktoritära åtgärder i sina försök att betvinga protesterna. Bland annat har polisen i Ottawa nu deklarerat undantagstillstånd och man varnar även kanadensare som stödjer protesterna att dessa kan komma att arresteras för att ha ”assisterat en illegal aktivitet” om de ger chaufförerna drivmedel.

Den kanadensiske författaren Jordan Peterson frågar sig på Twitter om det även är straffbart att ge lastbilschaufförerna mat. En polistalesman hävdar dock att förbudet ”bara” gäller ”farligt material” som riskerar att hota allmänhetens säkerhet eller orsaka eldsvådor.

I praktiken innebär detta att demonstranterna inte kan få sina bränsletankar påfyllda på plats och att behållare med bensin, diesel eller propan är förbjudna på området. Ett antal behållare med bränsle ska redan ha beslagtagits av polisen.

– Situationen är nu helt bortom kontroll eftersom individerna som deltar i protesterna är de som bestämmer, säger borgmästaren Jim Watson och förklarar vidare att man inte kan göra så mycket eftersom det finns många fler demonstranter än poliser.

Demonstranterna har deklarerat att man kommer att fortsätta med sina protester tills dess att regeringen drar tillbaka kraven på vaccincertifikat och digitala vaccinpass för inresa i landet. Man har också via frivilliga donationer samlat in tiotals miljoner kronor för att täcka deltagarnas omkostnader i form av bränsle, mat och boende.

Den kanadensiska polisen erkänner att protesterna har varit fredliga och inte våldsamma, men hävdar samtidigt att dessa ägnar sig åt ”extremt störande och olagligt beteende som utgör en risk för den allmänna säkerheten”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!