Polis vaccinkontrollerar restaurangbesökare

Coronarepressionen

publicerad 6 december 2021
- av Markus Andersson

Ett filmklipp visar hur uniformerad fransk polis nu går runt och tvingar restaurangbesökare som sitter och äter att visa upp sina digitala vaccinpass.

I videoklippet ser man hur flera poliser kommer in i lokalen och hur en av dem sträcker sig över ett bord för att kontrollera att restaurangens besökare har giltiga digitala vaccinationsintyg.

En äldre kvinna blir till synes något förvirrad av polisens kontroll och dröjer en stund innan hon får upp sitt vaccinationsintyg.

På sociala medier är många upprörda över tilltaget och hur uniformerad polis nu fått till uppgift att kontrollera vanliga medborgare när de sitter och äter.

Nazisterna är tillbaka i Paris” skriver användaren Benny som också laddat upp klippet och syftar på hur landet ockuperades under andra världskriget.

Redan i augusti, när Frankrike införde de integritetskränkande och diskriminerande passen, filmades en hel del liknande incidenter. Fransk polis patrullerade redan då caféer och barer för att kontrollera att medborgarna tagit de kontroversiella vaccinen.

Någon vecka senare var denna typ av kontroller nästan helt borta, skriver Paul Joseph Watson som menar att det handlade om en medveten temporär strategi för att skrämma och pressa människor att ta vaccinen.

På Twitter varierar reaktionerna på polisens repression. Vissa användare menar att polisens agerande är helt oacceptabelt och integritetskränkande och frågar sig hur detta kan tolereras, medan andra anser att kontrollerna fyller en viktig funktion och skapar en trygghet bland fransmännen.

Titta på de modiga polismännen som håller alla trygga. Vilken tur att det inte finns någon annan brottslighet att utreda i Paris. Eller vänta nu …”, skriver användaren Sharpy sarkastiskt.

Det läskigaste med detta är hur många människor som gillar och stödjer detta”, påpekar användaren Amber.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.