Österrike stänger ner för ovaccinerade – och börjar vaccinera femåringar

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 17 november 2021
- av Sofie Persson
Inrikesminister Karl Nehammer har satt in extra polispatruller för att implementera de nya riktlinjerna på befolkningen.

Österrike blir det första landet i EU som stänger ner delar av samhället endast för de som är ovaccinerade mot covid-19. Samtidigt blir huvudstaden Wien den första att vaccinera barn så unga som fem år – trots att EU:s läkemedelsmyndighet ännu inte gett klartecken för att vaccinera barn under 11 år.

Har man inte injicerat sig med covidvaccin får man bara lämna hemmet för att jobba, gå till skolan, handla mat, träna utomhus, utöva sin religion eller vaccinera sig, rapporterar The Guardian. De nya restriktionerna började gälla i måndags och kommer att påverka omkring två miljoner invånare i landet från 12 års ålder och uppåt. Har man tagit en dos av covidvaccin undantages man från restriktionerna om man kan uppvisa ett negativt PCR-test. Bryter man mot de nya reglerna kan man komma att få böter på mellan 500 och 3600 euro.

Inrikesminister Karl Nehammer menar att alla invånare bör förväntas att bli kollade och att extra patruller kommer att sättas ut.


Annonser:


– Det kan hända var som helst och när som helst, hotar han.

I Österrike är antalet vaccinerade något lägre än EU-standarden och ligger på cirka 63 procent. Däremot gick hela 130 000 österrikare och vaccinerade sig veckan före de nya restriktionerna skulle infinna sig – gissningsvis för att undvika statens nedlåsningsåtgärder.

Samtidigt har det protesterats inför den kommande medicinska apartheiden. I Wien samlades hundratals invånare för att markera sitt missnöje under söndagen.

– Detta begränsar mitt liv, min frihet. Det är dags att fler säger ifrån, menade 49-åriga Sabine och sade till AFP att vad regeringen sysslar med är diskriminering.

I samband med restriktionerna för ovaccinerade har även Wien beslutat att man ska börja vaccinera barn så unga som fem år. Detta trots att EU:s läkemedelsmyndighet ännu inte gett klartecken för att vaccinera barn under 11 med något covidvaccin. Wiens borgmästare Michael Ludwig ursäktar detta med att situationen är så allvarlig att man behöver följa en ”mer bestämd väg” och att det är därför man väljer att inte gå efter EU:s råd. Över 10 000 bokningar för att injicera barn har redan gjorts i staden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.