Nya Zeeland öppnar gränserna – för vaccinerade

Coronarepressionen

publicerad 3 maj 2022
- av Sofie Persson
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Efter två års nedstängningar öppnar nu Nya Zeeland upp för turister igen. Vill man resa in i landet krävs dock ”full” covidvaccination och negativt resultat på covidtest.

Nya Zeeland tillåter inresa för resenärer från runt 60 länder vilkas medborgare är undantagna landets visumkrav att ta sig över gränserna, rapporterar Sky News. Bland annat Sverige, Storbritannien, USA och Japan är med på listan medan resenärer från exempelvis Kina och Indien fortfarande inte är tillåtna att resa in i landet.

Likt länder som Kina har även Nya Zeeland haft vad man kallat ”nolltolerans” mot covid-19, något som i praktiken inneburit att man påtvingat medborgarna hårda livsförhållanden vilka har uppmärksammats världen över. Nedstängningar av samhället, utegångsförbud och vaccinpass har präglat livet för invånarna som tvingats inrätta sig under premiärminister Jacinda Arderns styre.

Tidigt var Ardern tydlig med att man planerade ett medicinskt digitalt apartheid-system där man skulle skapa två klasser av medborgare beroende på om de låtit injicera sig med covidvaccin eller ej. Senare införde man även krav på att anställda inom bland annat polis, militär och sjukvård måste vara vaccinerade för att få behålla sina arbeten, något som orsakat stora protester i landet. I april i år slog Nya Zeelands högsta domstol fast att vaccinkravet på befolkningen utgör en ”en grov kränkning av mänskliga rättigheter” och kräver nu att de kraven som riktats mot polis och militär återkallas med omedelbar verkan.

För att resenärer ska tillåtas komma in i landet krävs att man är fullt vaccinerad och även låter sig testas – både vid in och utresa.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.