Shanghai stänger ner igen – på grund av omikron

Coronarepressionen

publicerad 29 mars 2022
- av Sofie Persson

Kinas största stad Shanghai med 25 miljoner invånare stänger ner igen med hänvisning till ökade fall av omikronvarianten av coronaviruset.

De flesta länder i världen har idag hittat ett sätt att leva med covid-19 och i flera länder klassas den inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Kina har dock likt Kanada, Australien och Nya Zeeland även fortsättningsvis en annan syn på sjukdomen – där man utför bland annat masstestning och tillämpar andra typer av restriktioner mot sina medborgare.

Nu uppges antalet fall av omikronvarianten öka i landet och därför har man i flera städer nu delvis eller helt stängt ner samhällena igen. Exempelvis har man i provinsen Jilin stängt ner helt och invånarna är förbjudna att lämna området.

På grund av den ekonomiska faktorn har det rått viss oklarhet om även storstaden Shanghai ska stängas ner.

Om Shanghai stannar helt skulle det ligga kvar flera internationella fraktfartyg i havet, säger Wu Fan, medicinsk expert som arbetar vid stadens pandemi-operationsstyrka, under lördagen.

Planen var att stänga ner mindre områden tills man fått bukt med fallen, rapporterar den brittiska liberala tidningen The Guardian.

Nu har man dock ändrat sig och kommer att stänga ner 25-miljonstaden helt. Nedstängningen kommer att fördelas på två delar av staden och pågå i sammanlagt nio dagar. Den östra delen av staden kommer att stängas ner från och med 28 mars till 1 april och den västra delen av staden stängs ner från och med 1 april till 5 april, rapporterar Shanghai Daily.

Endast livsuppehållande verksamheter som exempelvis elindustri, vatten och gas har tillåtelse att ha öppet. Under tiden för nedstängningen kommer man också att utföra en masstestning av invånarna.

Shanghai är den största staden i Kina som man genomfört en full nedstängning av under hela coronakrisen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.