Massiva protester mot vaccinpass i Quebec

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 24 augusti 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bilder sprids nu på sociala medier av de stora människomassor som marscherade genom Montreal förra söndagen för att protestera mot delstatsregeringens beslut att införa obligatoriska vaccinpass i Quebec vid månadsskiftet.

Gruppen Quebec Debout som arrangerade demonstrationen har tidigare arrangerat liknande event i syfte att få bort begränsningarna av medborgarnas fri- och rättigheter i Kanada.

Deras senaste event ”NON à la passe sanitaire!” (Nej till vaccinpass!) fick snabbt stor spridning och popularitet i Kanada och föranledde att många tusen människor gick ut på gatorna i Montreal.

Videoklipp visar hur deltagare slog på trummor, viftade med Quebecs flagga och höll upp plakat med olika budskap som uttryckte kritik mot de totalitära vaccinpassen.

Ett pass är till för att åka utomlands – inte för att bli en utlänning i ditt eget land” stod det bland annat att läsa på ett av plakaten.

Legault kan dra åt helvete” stod det på ett annat och åsyftade Quebecs premiärminister François Legault som varit drivande i att införa passen.

Legault och andra politiker i delstaten har beslutat att vaccinpassen ska bli obligatoriska för att få tillträde till restauranger, biografer, idrottsevenemang och vissa skolor – något som väckt stor ilska och avsky bland många medborgare som menar att åtgärden är extremt diskriminerande och farlig.

Den som inte kan visa att han eller hon har vaccinerat sig med två doser av vaccinet kommer inte att bli insläppta och kan till skillnad från vaccinerade alltså inte heller delta i det normala samhällslivet.

– Vi är emot det här mandatet och den här idén att människor ska exkluderas och klassas som andra klassens medborgare. De kan inte ens resa för att träffa sina familjer, det är vad vi protesterar emot – inte själva vaccinet, förklarar en av deltagarna i demonstrationen.

Exakt hur många som deltog i demonstrationen är oklart då vissa medier skriver om ”tusentals deltagare” och andra om ”tiotusentals”. Klart är dock att många invånare i Quebec är trötta på coronarepressionen och kräver att denna försvinner snarare än att den hårdnar ytterligare.

Noterbart är att premiärminister Legault har förkastat idén om att debattera införandet av vaccinpasset då han hävdar att detta skulle utsätta medborgarna för ”felaktiga och farliga konspirationsteorier om vaccinen”.

Detta har lett till frän kritik från den politiska oppositionen i delstaten som menar att Legault har fått allt för mycket makt och inflytande. Bland annat Kerry Bowman som är professor i bioetik och global hälsa vid Torontos universitet menar att man bör diskutera och ifrågasätta om vinsterna med ett vaccinpass verkligen är större än nackdelarna.

– Det finns en oro angående rörelsefriheten, det finns oro kring övervakning och det finns en oro kring sårbarheten. Men om detta ska fungera och fungera bra så innebär det att fördelarna är större än alla dessa invändningar, att alla fördelarna är så starka att de rättfärdigar de åtgärder som har tagits. Jag säger inte att de inte är det, men jag säger att jag inte vet om de är det.

Bowman pekar också på att vaccinpassen splittrat samhället på flera olika nivåer.

– Vaccincertifikat eller pass eller vad du vill kalla det för, oavsett hur du beskriver dem så är de splittrande. De splittrar människor. De är skapade för att splittra människor men de splittrar också människor politiskt och emotionellt, konstaterar han vidare.

Nya Dagbladet har under de senaste månaderna skrivit ett stort antal artiklar som på olika sätt berör vaccinpassen och hur medborgare som vägrar att låta sig vaccineras på olika sätt ska straffas, stigmatiseras och förhindras från att delta i samhället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!