Lettland: Ovaccinerade politiker fråntas rösträtt

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 16 november 2021
- av Sofie Persson
För att få rösta i parlamentet krävs nu covidvaccination.

Ovaccinerade politiker i Lettland kommer att fråntas både sin lön och sin rätt att rösta i parlamentet. Beslutet förväntas gälla åtminstone till nästa sommar.

Från och med den 15 november kommer man att behöva visa upp ett vaccinationsintyg om man arbetar inom Saeima (Lettlands parlament). Intyg på att man nyligen tillfrisknat från covid-19 accepteras också. Politiker som inte kan uppvisa något intyg kommer omedelbart att fråntas sin lön och sin rätt att rösta i parlamentet, skriver man i ett uttalande.

Utbetalningen av en månadslön och ersättning kommer att avbrytas för parlamentsledamöter som inte heller kommer att ha rätt att delta i parlamentets arbete. Den kommer att förnyas från den dag då ställföreträdaren har uppvisat ett intyg till Saeimas mandat-, etik- och inlämningskommission”.

De nya reglerna gäller även på lokal nivå. Kan man inte visa upp ett intyg snarast kommer man att ersättas av någon som har ett vaccinationsintyg. Den ersatte lokalpolitikern har sedan en vecka på sig att vaccinera sig mot covid-19 och visa upp det för kommunfullmäktige, och kan först då få tillbaka sin position.

Kraven på vaccination mot covid-19 röstades fram med en majoritet på 62 personer av 100 som röstade, enligt Reuters. Dock kommer man att utvärdera de orimliga kraven varannan månad för att se om de fortfarande behövs.

I Lettland har man en något lägre andel som injicerats med covidvaccin än resten av EU. Ungefär 60 procent av befolkningen har vaccinerats mot covid-19 medan genomsnittet för EU är 76 procent, skriver Reuters.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.