Joe Biden i stor korruptionsskandal

Biden-familjens korruptionshärva i Ukraina

publicerad 1 oktober 2019
- av Markus Andersson

Hundratals läckta meddelanden och dokument visar att den tidigare vice presidenten Joe Biden pressade Ukraina att sparka sin chefsåklagare, inte för att han var korrupt utan för att han utredde det företag där Joe Bidens son Hunter Biden var verksam.

Dokumenten kommer bland annat från den amerikanska advokatbyrå som hjälpte företaget Burisma Holdings att försöka undgå juridiska problem. Det framkommer att amerikanska tjänsteman kan ha medverkat till att måla upp en falsk bild i Ukraina som hjälpt Burisma undvika juridiska problem och stoppa åklagarens planer att intervjua Bidens son under presidentkampanjen 2016.

John Solomon på The Hill som gått igenom dokumenten rapporterar exempelvis att ett PM från den ukrainska regeringen visar att Burismas amerikanska advokater mötte ukrainska myndighetspersoner bara dagar efter att Biden tvingat fram avskedandet av den ukrainska chefsåklagaren och där bad om ursäkt för spridning av falsk information om ukrainska åklagare.


Annonser:


Solomon rapporterar också att Burismas team erbjöd de ukrainska åklagarna att träffa representanter för Obamaadministrationen som plåster på såren, allt detta enligt läckta uppgifter.

Solomon ställer frågan om det stämmer att åklagaren sparkades bara för att han var involverad i korruption – varför menade Burismas amerikanska team att anklagelserna var falsk information?

Han frågar sig vidare om avlägsnandet av åklagaren inte hade någonting att göra med företaget Burisma som Biden har hävdat, varför kontaktade företagets advokater i så fall den nya chefsåklagaren bara timmar efter att hans föregångare sparkats för att få till ett möte och diskutera fallet?

I en skriftlig förklaring som förbereds för att lämnas in till en europeisk domstol så berättar chefsåklagare Viktor Shokin att det hela i själva verket berodde på att Joe Biden var missnöjd över att företaget Burisma utreddes.

– Sanningen är att jag tvingades bort för att jag ledde en omfattande korruptionssond in i Burisma Holdings, en naturgasfirma aktiv i Ukraina och där Joe Bidens son Hunter Biden var medlem i styrelsen.

– Vid flera tillfällen så bad president Poroschenko mig att titta på fallet mot Burisma och fundera över möjligheterna att avveckla utredningsåtgärderna av respekt för företaget, men jag vägrade att stänga utredningen, berättar han vidare.

Enligt Solomon ska pressen på Ukraina från Joe Biden om att sparka chefsåklagaren därefter ha ökat kraftigt och en PR-firma som fått betalt av Burisma ska ha träffat höga ukrainska tjänstemän vid ambassaden i Washington bara dagar innan chefsåklagaren Shokin tvingades lämna, det framkom även krav på att träffa myndighetspersoner i Ukraina.

PR-firman Blue Star ska ha krävt att diskutera undersökningen av Burisma och dessutom ha erbjudit pengar för att få bort åklagaren. Ingen av de inblandade ska ha velat kommentera fallet när journalisten Solomon ringer upp och försöker kontakta dem på andra sätt.

Ukrainska åklagare ska ha försökt delge informationen och missförhållandena till justitiedepartementet sedan sommaren 2018 eftersom man varit oroliga för att amerikanska etiklagar brutits.

Solomon säger också att han nu har stämt utrikesdepartementet för att få ut inspelningar och protokoll om ett möte som högt uppsatta nära kollega till Hunter Biden har haft med det amerikanska utrikesdepartementet, detta för att se om Hunter Biden och hans företag tog otillbörlig hjälp av den amerikanska staten samtidigt som hans far var vice president.

En ytterligare besvärande faktor för Joe Biden är att det existerar ett filmat tal där han skryter om att han hotade att dra in en miljard dollar i lån till Ukraina om de inte sparkade chefsåklagare Shokin. Shokin menar själv att han planerade att förhöra Hunter Biden om de tre miljoner dollar i avgifter som han och hans partner Archer tagit ut från Burisma via deras amerikanska firma.

I massmedia har rapporteringen varit skev eller icke-existerande och flera av de medier som skrivit om sparkandet av chefsåklagaren har felaktigt rapporterat att det vid tidpunkten inte pågick någon utredning av Burisma.

Solomon ställer sig frågan om det är olämpligt eller kanske till och med olagligt för Biden att ingripa och sparka chefsåklagaren som har hand om Burisma-fallet, med tanke på hans sons personliga intressen i frågan. Avslutningsvis frågar sig Solomon om Biden verkligen har gett det amerikanska folket en ärlig beskrivning av vad som egentligen hände och han poängterar att de dokument som släppts motsäger den bilden.

Noterbart är att president Donald Trump har uppmärksammat korruptionsanklagelserna mot Joe Biden och bland annat delat filmklippet där Biden skryter om hur han skulle neka ett lån till Ukraina om åklagaren inte fick sparken.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.