Bidens son får toppjobb inom ukrainskt gasbolag

Biden-familjens korruptionshärva i Ukraina

publicerad 15 maj 2014

Den amerikanska vicepresidenten Joe Bidens son Hunter Biden har tilldelats jobbet som styrelseledamot på ett av Ukrainas största gasbolag, Burisma Holdings, mitt under den pågående krisen i Ukraina.

44-årige Hunter Biden har sedan tidigare arbetat inom Bill Clintons administration och sitter i styrelsen för de globala tankesmedjorna Truman National Security Project och Center for National Policy.

Att vicepresidentens son nu får ett toppjobb på ett av Burisma Holdings sker i ett prekärt läge. USA, och vicepresident Biden, har under en tid försökt hjälpa Ukrainas nya regering att bli mer självförsörjande istället för att köpa in energi från Ryssland.

Dessutom är inte Hunter Biden det enda exemplet på misstänkt amerikanskt inflytande över Ukraina. Devon Archer, som varit rådgivare åt utrikesministern John Kerrys presidentvalskampanj 2004, blev styrelseledamot i Burisma Holdings i april, samtidigt som Joe Bidens Ukrainabesök ägde rum. Archer har dessutom varit klasskamrat med Kerrys styvson, skriver BBC.

Vita husets presstalesman Jay Carney menar att det inte finns någon intressekonflikt i fallet med Bidens son, utan att han endast är en ”privat medborgare”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!