Officiellt: Ukrainskt rättsväsende inleder förhör med Porosjenko

Biden-familjens korruptionshärva i Ukraina

publicerad 28 maj 2020
- av Isac Boman
Porosjenko i samtal med dåvarande IMF-chefen Christine Lagarde, 2017.

Den ukrainska statliga utredningsbyrån har nu inlett en utredning av den tidigare vice presidenten och nuvarande presidentkandidaten Joe Bidens omfattande utpressning av den tidigare ukrainske presidenten Petro Porosjenko och hur den förre ville undvika att ukrainska åklagare utredde naturgasföretaget Burisma där Joe Bidens son satt med i styrelsen.

Som Nya Dagbladet har rapporterade djupgående om förra veckan gynnades familjen Biden starkt ekonomiskt av Burisma och deras ljusskygga affärer. När ukrainsk statsåklagare ville utreda företaget bland annat för penningtvätt, agerade Biden genom att övertala den ukrainske presidenten att få statsåklagaren sparkad.

I utbyte ska Porosjenko genom Biden ha fått en lånegaranti från USA på en miljard dollar för att kunna lösa ut en motsvarande kredit från Internationella valutafonden IMF. Pengarna ska han i sin tur ha använt för att köpa vapen av ett företag där Porosjenko själv hade ekonomiska intressen.

I och med nya läckta ljudinspelningar av samtal mellan Biden och Porosjenko har fallet kommit att bli en av de största korruptionsskandalerna i ukrainsk historia. Familjen Biden ska ha fått miljontals dollar från Burisma, och Joe Bidens korruption och hans ihärdiga arbete att lägga sig i och påverka ukrainsk politik har nu blivit föremål för ukrainsk domstol.

Den statliga utredningsbyrån i Ukraina bekräftar nu att man kommer att förhöra Porosjenko mot bakgrund av det nya bevismaterial som framkommit.

Redan förra veckan antydde Ukrainas sittande president Volodymyr Zelenskyj, i samband med att det nya materialet framkommit, att han personligen var förvissad om att Porosjenko skulle komma att utredas och dömas, men betonade samtidigt att det inte är hans sak att avgöra utan hänvisade till domstolsväsendets processer.

Trots allt ligger det inte under mina befogenheter, utan är något som är en domstols sak att avgöra, klargjorde Zelenskyj på en presskonferens.

Det har tidigare framkommit att Biden inte bara ville få statsåklagaren sparkad för att denne utredde ett ljusskyggt företag där Biden och hans familj hade starka ekonomiska egenintressen, utan också att stora delar av det ukrainska parlamentet vid tidpunkten direkt eller indirekt kontrollerades av Joe Biden och att ”amerikanska partners” skulle hjälpa Porosjenko att utöva påtryckningar på de ukrainska ledamöterna för att få ”rätt” premiärminister vald.

Förutredningsgruppen som lämnat in materialet till åklagarmyndigheten har också lyft fram att Biden i praktiken tog kontroll över stora statliga ukrainska bolag och hade inflytande över vilka som tillsattes i dess styrelser vänner och allierade till Biden som framförallt är kopplade till den ungersk-judiske finansmagnaten och ultraglobalisten George Soros maktstrukturer och vars frikostiga löner finansierades av de ukrainska skattebetalarnas pengar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!