Island lanserar ”vaccinpass”

Coronarepressionen

publicerad 29 januari 2021
- av Sofie Persson
Reykjavik Flygplats

Island har börjat dela ut särskilda passhandlingar till de som vaccinerat sig eftersom de annars kan komma att nekas att resa utomlands.

Islänningar som fått båda doserna av vaccin har nu rätt till ett särskilt certifikat som visar att de är vaccinerade. Detta för att de ska kunna få större möjligheter att resa utomlands under den hårda coronarepressionen. Certifikatet beställs digitalt via hälsodepartementets hemsida, rapporterar den vänsterpopulistiska Schibsted-tidningen Aftonbladet. I skrivande stund har cirka 4 800 personer fått båda vaccindoserna.

Målet med certifikatet är att de ska kunna visas upp vid gränskontroller för att kringgå andra länders reserestriktioner men i dagsläget har det inte fått något internationellt erkännande. Island är inte med i EU men däremot så är tanken att de ska låta EU-medborgare komma till Island om de har ett liknande certifikat i framtiden.


Annonser:


Världshälsoorganisationen är skeptisk till att resehandlingar som dessa införs så pass tidigt i vaccinationsskedet.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur australiska flygbolag vill att enbart vaccinerade i framtiden ska tillåtas resa utomlands och att de som vägrar vaccinera sig också nekas att flyga – en åtgärd som man hoppas och tror att flygbolag i andra delar av världen ska ta efter.

Vaccinationspassen har också beskrivits som ”frihetscertifikat” i brittisk media, som även de tror att människor i framtiden inte kommer att kunna resa som tidigare om de inte kan bevisa att de vaccinerat sig.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.