Sunday Times: Coronapasset ett ”frihetscertifikat”

Coronarepressionen

publicerad 22 januari 2021
- av Isac Boman
"CommonPass", som understöds av World Economic Forum, är ett exempel på de projekt som nu drivs på för att få till stånd så kallade "coronapass".

I en artikel hyllar brittiska Sunday Times planerna på att införa särskilda vaccinationspass och menar att det handlar om ”frihetscertifikat”. Tidningens hållning får dock massiv kritik på sociala medier där många menar att både termen ”frihetscertifikat” och själva vaccinationspassen är som hämtade ur en mörk dystopi.

Det var i söndags som den brittiska tidningen publicerade en artikel med rubriken ”Coronapass: ett frihetscertifikat som kan få världen att resa igen”.

Reaktionerna lät inte vänta på sig på sociala medier, där många konstaterade att idén med ”frihetscertifikat” och ”coronapass” setts som galna konspirationsteorier för bara några månader sedan – men att det nu är något som verkar bli verklighet och som etablissemangsmedierna dessutom lyfter fram som någonting positivt.

I artikeln argumenterar författarna för att ett flertal länder snart kommer att introducera coronapass eller vaccinationspass i någon form och att även Storbritannien kan komma att ta efter systemet där bara människor som kan bevisa att de vaccinerat sig får tillstånd att resa utomlands.

Oavsett om de moraliska, politiska och medicinska frågorna för att gynna de vaccinerade blir lösta eller inte så kommer förmodligen kraven från horderna på nödvändiga papper för att kunna resa i sommar bli omöjliga att stå emot”, hävdar författarna.

På Twitter ser många Sunday Times artikel som ett bevis på att en konspirationsteori nu blivit verklighet.

 

Ett frihetscertifikat är en oxymoron. Det här var en konspirationsteori för bara några månader sedan”, konstaterar författaren och fotografen Laura Dodsworth och får medhåll av journalisten Neil Clark som kallar artikeln för ”bortom Orwellsk”.

 

Hittills har Storbritanniens vaccinminister Nadhim Zahawi hävdat att den brittiska regeringen inte har några planer på att införa vaccinationspass, men många är oroliga för att den hållningen snabbt kan överges eftersom Storbritannien tidigare bytt fot många gånger i coronarelaterade frågor under den så kallade pandemin, bland annat vad gäller ansiktsmasker och nedstängning av samhället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!