Flygbolagets vd: Bara vaccinerade ska få resa

Coronarepressionen

publicerad 25 november 2020
- av Markus Andersson
Qantas Airbus A380-842.

Alan Joyce är vd för Australiens största flygbolag Qantas. I en intervju berättar han att företaget ser över sina villkor och i framtiden enbart vill erbjuda resor till personer som vaccinerat sig mot coronaviruset – övriga kommer att nekas att flyga.

– Vi tittar på att förändra våra riktlinjer och villkor för exempelvis internationella resenärer. Vi kommer att fråga människor om de har vaccinerat sig innan de stiger på flygplanet, förklarade Joyce.

Han utesluter heller inte att vaccinkrav kommer att bli obligatoriskt även för inrikesresenärer men framhåller särskilt vikten av att utrikesresenärerna är vaccinerade och beskriver det hela som en ”nödvändighet”.


Annonser:


Även om Qantas är först ut med att offentliggöra sina intentioner att tvinga resenärer att ta coronavaccinet så tror vd:n att övriga flygbolag kommer att följa efter.

– Efter att ha talat med mina kollegor på andra flygbolag runt om i världen så tror jag att det här kommer att bli en vanlig åtgärd.

Australiens premiärminister Scott Morrison har sedan tidigare intagit en mycket vaccinpositiv hållning och har sagt att han siktar på att göra vaccinet ”så obligatoriskt som bara möjligt”, exakt vad det innebär i praktiken och hur tvingande vaccinationerna blir är dock oklart.

På sociala medier riktas skarp kritik mot Qantas och många uppger att de kommer att bojkotta flygbolaget framöver.

Noterbart är att Qantas har ställt av över 200 flygplan och varslat 8500 anställda under pandemin. Företagets förlust på grund av restriktionerna tros uppgå till omkring 1.9 miljarder amerikanska dollar sedan efterfrågan på resor minskat drastiskt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.