MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 maj 2025

torsdag 22 maj 2025


Periodisk fasta piggar upp – och kan bromsa åldrande

publicerad 26 augusti 2024
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

7760 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Periodisk fasta kan medföra åtskilliga hälsofördelar som bland annat sänkt blodtryck, fördröjt åldrande och även vara fördelaktig vid cancerbehandling. Fastande ska även kunna göra oss piggare och förbättra sömnen.

Det finns flera olika former av periodisk fasta, bland annat 5:2-metoden eller 16:8-metoden.


Artikeln publicerades ursprungligen den 23 december 2023.


Periodisk fasta, även känd med sin engelska beteckning intermittent fasting, är en kostmetod där man växlar mellan perioder av fasta och ätande. Hälsosyftet med fastan är att låta kroppen vila och återhämta sig. Kroppen, som arbetar med till exempel spottkörtlar, lever, gallblåsa och bukspottkörtel vid matsmältningen, får behövlig vila och tid att reparera skador i cellerna när man fastar en period. Likt andra system i kroppen behöver även matsmältningssystemet vila för att fungera optimalt.

Ett sätt att hålla periodisk fasta är exempelvis den så kallade 16:8-metoden, vilken innebär att man äter som vanligt under åtta timmar och fastar resterande 16 timmar av dygnet. Det är vanligt att man äter middag kring 18-19 på kvällen och åter äter vid 10-11 dagen efter. Det sägs att man ska kunna lägga dessa timmar som man vill, men vissa menar att man inte bör äta efter klockan 18 på kvällen för bästa effekt. Ett liknande, men ”snällare”, upplägg är att istället använda sig av en motsvarande 14:10-metod. Det förekommer även att ”uppgradera” till 18:6 för den som vill hålla längre fasteperioder.

En annan vanlig metod är 5:2, då man äter som vanligt under fem dagar och ”halvfastar” två dagar. De dagar man ”halvfastar” äter man cirka 500-600 kalorier i form av näringsrik mat. Det går även här att göra en snällare variant i form av 6:1.

Hälsofördelar

Att regelbundet använda periodisk fasta kan ge flertalet positiva hälsofördelar för bland annat blodtryck, blodfetter och tarmflora, enligt Kerstin Brismar professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet.

Ofta upplever också personer som fastar att de blir piggare, gladare och sover bättre, säger hon till tidningen Må Bra.

I en djurstudie från 2015 kunde man se att periodisk fasta förändrade tarmfloran, till stor fördel för de goda bakterierna. I en annan studie, publicerad 2019, visades att periodisk fasta kan leda till betydande förbättringar av leverfetma, särskilt hos personer med typ 2-diabetes. Resultaten indikerar att personer både med och utan diabetes upplever en minskning av leverfett och kroppsvikt genom denna typ av fasta.

Ofta förespråkas periodisk fasta som ett bra sätt att gå ner i vikt, men en studie från 2021 indikerar att detta kanske inte stämmer. I studien testades tre grupper där en använde periodisk fasta, en med traditionell diet och en som endast fastade delvis. Gruppen som fastade periodiskt gick nästan inte ner någonting i vikt under tre veckor, medan de som gick på en traditionell diet tappade 1,9 kilo.

Däremot kan man fortfarande gå ner i vikt med periodisk fasta, av det enkla skälet att man ofta inte äter lika mycket som när man inte fastar. Aptiten kan även minska vid fasta, vilket i sig också kan göra att man går ner i vikt.

Motsägelsefullt nog har fasta visat sig minska hungerhormonet ghrelin, säger näringsspecialisten Whitney English till Livestrong.

Anledningen till att man kan känna sig mer alert och pigg vid fastande kan bero på att kroppen hamnar i det metabola tillståndet ketos, vilket innebär att den växlar från att använda glukos till att istället använda ketoner.

Forskare kallar detta ”intermittent metabolisk växling” och tror att det anpassades för att hjälpa människor att förbli i ett tillstånd av optimal funktion för att kunna jaga och samla mat under perioder av hunger, förklarar English.

Att fasta ska också kunna ge förbättrad insulinkänslighet, vilket kan skydda mot diabetes. Vidare kan det också bidra till sänkt blodsocker, förbättrade blodfetter och sänkt blodtryck, enligt Livestrong.

Fastande ska vara bra för hjärtat och ge bland annat sänkt blodtryck. Foto: Mara Ket/Unsplash

Minskar åldrandet

Professor Valter Longo, vid University of Southern California, har dedikerat över 15 år till forskning om fasta och dess hälsoeffekter och har kommit fram till att begränsat kaloriintag genom fasta kan förlänga livslängden. I en av hans studier genomförde deltagarna tre omgångar av fem dagars fasta, varvat med en kost låg på socker och protein. Resultaten visade att deltagarnas biologiska ålder minskade med i genomsnitt 2,5 år.

Vi ser tydligt i våra labbstudier att organ och celler krymper och sedan återuppbyggs. Kroppen slår på stamcellerna och börjar återuppbyggas, berättar Valter Longo i SVT-programmet Vetenskapens värld under 2022.

Longo har också forskat en del kring cancer och menar att fastande kan hjälpa vid cancerbehandling. Redan 2012 visade han att fasta tillsammans med cellgifter kan krympa tumörer mer än om man enbart använde cellgifter, eftersom fastan gör att cancercellerna inte får den näring de behöver för att växa. Däremot kan fasta även ge patienterna näringsbrist, varför man tagit fram en fasteliknande diet utan den näring cancercellerna vill ha, samtidigt som immunsystemets viktiga celler får vad de behöver. I senare försök, under 2016, testade man denna fasteliknande diet tillsammans med cellgifter hos cancerpatienter och fann att det fungerade, enligt en artikel från forskning.se. På sin hemsida beskrivs dieten och annan forskning Lango gjort.

Så börjar man med periodisk fasta

Vill man påbörja någon form av periodisk fasta kan det vara bra att inleda långsamt och gradvis, exempelvis genom att fasta i tolv timmar och se hur det känns, öka sedan successivt till längre perioder. Sedan kan man testa sig fram och se vilken typ av periodisk fasta som passar bäst. En del kanske vill varva mellan 5:2 och 16:8 medan andra endast vill använda 14:10-metoden.

Under ätperioder är det också viktigt att äta bra och näringsrik mat. Se till att det finns tillräckligt med proteiner, fibrer, fetter samt vitaminer och mineraler. Kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten, särskilt under fasteperioderna.

Under dessa fasteperioder är det okej att förutom vatten även dricka kaffe och te.

Var noga med att lyssna på kroppen. Börjar man må dåligt eller känna sig yr, kan det vara bra att avbryta fastan.

Man ska alltid undvika att fasta vid graviditet, om man är underviktig, är under 18 år eller om man lider av någon form av ätstörning. Tar man mediciner bör man också rådgöra med läkare om periodisk fasta är okej.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Quercetin – Naturligt stöd vid säsongsrelaterade besvär

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad Igår 12:10

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

7760 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många upplever att kroppen reagerar starkare under vissa tider på året – särskilt våren och sommaren då pollen, damm och väderomslag påverkar luftvägarna. Trötthet, snuva, svullnad eller irritation är inte ovanligt, och kan påverka både energi och fokus i vardagen.

Quercetin är en växtbaserad flavonoid som traditionellt använts som stöd vid säsongsrelaterade besvär. Swebbtvs tillskott innehåller ren quercetin – ett naturligt alternativ för dig som vill hjälpa kroppen hantera yttre påverkan på ett skonsamt sätt.

Vad Quercetin bidrar till:

  • Stöd vid allergiska reaktioner och korsreaktioner
  • Minskat tryck i bihålor och näsa
  • Slemförtunnande och lindrande effekt vid pollenbesvär

När kroppen behöver förstärkning utifrån

För vissa räcker det inte med att stänga fönstret eller byta kläder efter en promenad. Kroppen behöver stöd inifrån för att hantera en överaktiv reaktion på yttre ämnen. Quercetin är särskilt användbart vid pollenbesvär, men används också av personer som upplever tryck över bihålor, trötthet och återkommande irritation i luftvägarna.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Skölj näsan med koksalt morgon och kväll
  • Tvätta håret innan läggdags under pollensäsong
  • Undvik mjölkprodukter under känsliga perioder
  • Lägg till grönt te, ingefära och gurkmeja i kosten

Ett naturligt tillskott som inte tröttar ut

Till skillnad från många receptfria alternativ som orsakar dåsighet, är quercetin inte tröttande. Det fungerar snarare som ett stillsamt stöd som du bygger upp över tid. För bästa effekt kan det tas regelbundet i perioder då kroppen är extra känslig – gärna tillsammans med C-vitamin eller nässla.

Vill du stödja kroppen naturligt under pollensäsongen?
Beställ Quercetin från Swebbtv här

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad 20 maj 2025
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

7760 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ashwagandha – för inre balans i en stressad värld

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 13 maj 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

7760 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Stress, oro och trötthet är vardag för många. Att leva i ständig beredskap sliter på både kropp och sinne – och det är inte alltid vila räcker. Ashwagandha är ett växtbaserat tillskott som kan hjälpa kroppen att hantera påfrestningar, samtidigt som det stödjer återhämtning och lugn.

Swebbtvs Ashwagandha är förstärkt med vitamin B5, som minskar trötthet och utmattning. Tillsammans bildar de ett naturligt stöd för dig som vill skapa bättre motståndskraft mot vardagsstress.

Ashwagandha + B5 bidrar till:

• Mentalt och fysiskt välbefinnande
• Ökad avslappning
• Minskad trötthet och utmattning

När återhämtning behöver stöd

Det räcker inte alltid att sova åtta timmar – om kroppen är i ett ständigt stresspåslag får den aldrig chansen att koppla av på djupet. Då kan ett tillskott som Ashwagandha hjälpa till att signalera lugn och skapa förutsättningar för verklig återhämtning.

Tips som kan förstärka effekten:

• Begränsa skärmtid och blått ljus på kvällen
• Drick ett glas ljummet vatten direkt efter uppvaknande
• Lägg in korta andningspauser under dagen
• Undvik koffein efter klockan 14

Illustration: Swebbtv

Ett första steg mot balans

Att bygga upp sin inre balans kräver inte att man vänder upp och ner på hela livet. Men det kräver medvetna val: mat som ger stabilt blodsocker, en kvällsrutin som fungerar, tid för rörelse – och ibland, ett tillskott som hjälper kroppen på traven. Ashwagandha är inte en quick fix – det är ett naturligt stöd för dig som vill må bättre, både på kort och lång sikt.

Vill du ge kroppen bättre förutsättningar för lugn och återhämtning?

Beställ kvalitativ Ashwagandha direkt från Swebbtv här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Surkål kan hjälpa magen

publicerad 10 maj 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

7760 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation, visar en amerikansk studie. Vid fermentering förändrades kålens näringsinnehåll – bland annat ökar nivåerna av mjölksyra, aminosyror och andra nyttiga ämnen som bildas i nedbrytningen och som kan gynna tarmhälsan.

Fermentering är en naturlig process där mikroorganismer som mjölksyrebakterier och jäst bryter ner socker i maten. Det leder ofta till att sockret omvandlas till mjölksyra eller alkohol. Processen hjälper inte bara till att konservera maten – den bildar också probiotika, alltså levande bakterier som är bra för tarmen.

Fermenterade livsmedel har ätits i tusentals år världen över. När man äter till exempel fermenterade grönsaker blir näringen i maten lättare för kroppen att ta upp, och vissa studier visar att halten av vitaminer faktiskt kan öka. Det finns också studier som tyder på att fermenterad mat kan ha positiva effekter på hälsan, särskilt för matsmältningen och immunförsvaret.

Surkål bättre än rå kål

Forskare vid University of California Davis i USA har testat om näringsämnena i surkål kan bidra till att skydda tarmcellerna från inflammationsrelaterade skador. I studien jämförde man surkål, rå kål och den saltlake som blir över efter jäsningen av kålen.

Försöken gjordes på en konstgjord tarmvägg som utsattes för inflammation genom att man tillsatte så kallade cytokiner – som är kända för att skada tarmväggen. Dessa kan aktiveras i tarmen om man exempelvis äter för mycket ultraprocessad mat samt för mycket socker eller salt.

Fermentering ökar nyttiga ämnen

Resultaten visade att surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation orsakad av cytokiner. Rå kål och saltlaken hjälpte däremot inte till att skydda tarmen. Det spelade dock ingen roll om surkålen var köpt eller hemmagjord.

Kemiska analyser visar att fermentering förändrar kålens näringsprofil och ökar mängden nyttiga metaboliter som mjölksyra, aminosyror och växtämnen som i sin tur är kopplade till tarmhälsan. Dessa förändringar kan förklara varför fermenterade livsmedel ofta förknippas med fördelar för matsmältningen.

Några av de metaboliter vi hittar i surkålen är samma typ av metaboliter som vi hittar i tarmfloran, vilket ger oss lite mer förtroende för att sambandet vi hittat mellan metaboliterna i surkål och god tarmhälsa är logiskt, säger professor Maria Marco i ett pressmeddelande.

Forskarna har hittat hundratals olika metaboliter som bildas under fermenteringen och att de nu arbetar med att fastställa vilka som spelar störst roll för att stödja tarmhälsan på lång sikt. Nästa steg i forskningen är att genomföra studier på människor för att se om de tarmskyddande metaboliterna som finns i surkål kan ha samma positiva effekter när de ingår i den dagliga kosten, som visades i laboratoriet.

Lite surkål kan göra stor skillnad, säger hon. Vi bör fundera på att inkludera dessa fermenterade livsmedel i vår vanliga kost och inte bara som tillbehör till vår korv.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.