Ikea sänker sjukpenningen – för ovaccinerade

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 14 januari 2022
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Möbeljätten Ikea väljer nu att kraftigt sänka sjukpenningen för ovaccinerad personal i Storbritannien till den lagstadgade miniminivån. Anställda som tagit de experimentella vaccinen kommer dock fortsatt få full ersättning.

Det brittiska coronapolitiska regelverket innebär att en person som inte tagit minst två doser av vaccinen och som kommit i kontakt med en coronasmittad människa måste isolera sig i tio dagar.

Nu har Ikea beslutat att kraftigt sänka sjukpenningen för ovaccinerade anställda som på grund av regelverket måste gå i tvångskarantän från mellan 404-452 pund i veckan till enbart 96,35 pund.

– Vi inser att detta är ett känslosamt ämne och alla omständigheter kommer att övervägas från fall till fall, därför uppmanas alla som är tveksamma eller oroade över sin situation att prata med sin chef, säger en talesman för företaget.

Ikea har 21 större varuhus i Storbritannien med över 10 000 anställda och har med riktade kampanjer tidigare försökt övertyga samtlig personal att ta injektionerna, bland annat genom att ”erbjuda” dessa under betald arbetstid.

Många är mycket kritiska till Ikeas beslut att försöka pressa sina anställda ekonomiskt till att genomföra kroppsliga ingrepp. På den sociala plattformen Twitter har hashtagen ”BoycottIkea snabbt blivit populär där användare uppmanar sin omgivning att sluta stödja möbeljätten.

Ikea stödjer medicinsk apartheid. Ge dem inte en penny!” skriver en användare på plattformen.

Ikea är samtidigt inte den enda aktör som försöker straffa icke-vaccinerade ekonomiskt. Sedan november måste alla vårdanställda i Storbritannien också vara vaccinerade för att överhuvudtaget få arbeta – trots att många menar att detta strider mot antidiskrimineringslagar och brittisk arbetsrätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!