Här segregeras människor i köpcentrum – efter medicinsk status

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 6 december 2021
- av Sofie Persson
Ett staket separerar ovaccinerade i Lettland. I Rumänien har man olika ingångar beroende på vaccintillstånd.

Restriktioner mot ovaccinerade fortsätter att öka världen över och att komma på nya metoder för att begränsa medborgarnas frihet är något flera länder har satt högt upp på agendan. En sådan lösning är att separera vaccinerade från ovaccinerade med höga stängsel när de ska handla.

I flera länder får man som ovaccinerad mot covid-19 endast handla nödvändiga varor, det innebär i princip att man endast får handla matvaror och liknande som man behöver för basala behov. Det har skapat ”problem” för köpcentrum där ett större utbud saluförs. Flera länder har därför löst detta med att helt enkelt skärma av för ovaccinerade, som privatpersoner visat bilder och filmer av på Twitter.

I Rumänien har man exempelvis satt upp ett stort galler som ska separera vaccinerade från ovaccinerade, som rumänska Alert24 skrivit om.

För de som inte vet eller vill följa vad som gäller över hela landet har Kaufland (stormarknadskedja) placerat ett staket innanför för att begränsa tillgänglighet till utrymmen för ovaccinerade personer från vaccinerade”, skriver en användare på Facebook.

I Lettland har ett köpcentrum gjort samma sak när de delat upp invånarna. Enligt uppgift ska kvinnan på bilden ha ett så kallat ”grönt pass”, men inte mannen.

 

I Budapest i Ungern har man satt upp staket vid en julmarknad för att hindra ovaccinerade från att komma in.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.