Michigans guvernör bröt mot egna coronarestriktionerna

Coronarepressionen

publicerad 26 maj 2021
- av Isac Boman

Michigans guvernör, demokraten Gretchen Whitmer, tvingas be om ursäkt efter att ha blivit påkommen med att aktivt bryta mot de coronarestriktioner som hon själv varit med och infört.

Ett foto publicerat i sociala medier blev viralt eftersom det visade hur Whitmer satt tillsammans med minst 12 vänner på en restaurang – trots att Whitmer själv varit med och infört restriktioner som innebär att enbart sex restauranggäster får sitta i samma sällskap.

– Genom hela den här pandemin har jag engagerat mig för att följa de offentliga hälsoriktlinjerna. I lördags gick jag tillsammans med vänner till en lokal restaurang. I takt med att fler personer anlände så puttades borden ihop. Eftersom vi alla var vaccinerade så stannade vi inte och funderade över det hela, hävdar Whitmer och påstår vidare att hon är en ”människa” som gjorde ett ”misstag” och därför ber om ursäkt.

Regelverket i delstaten innebär att maximalt sex gäster får sitta tillsammans i ett och samma sällskap och att det måste vara minst sex fots mellanrum mellan de olika sällskapen som heller inte ska interagera med varandra – regler som guvernören och hennes sällskap själva alltså ignorerade.

Whitmer har varit en av de amerikanska politiker som mest aktivt propagerat och påpekat vikten av att följa de olika coronarestriktionerna och riktlinjerna som har satts upp under förevändningen att smittspridningen måste minskas.

Hon har dock också tidigare anklagats för att vara något av en hycklare efter att själv besökt sin far i Florida med ett privatjet och för att ha tillåtit två av sina närmaste medarbetare att åka på semester samtidigt som allmänheten uppmanades att hålla sig hemma och inte resa någonstans.

Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom har tidigare fått utstå liknande kritik efter att han själv deltagit i en välbesökt födelsedagsmiddag i Napa Valley – samtidigt som han vädjat till medborgarna att undvika sociala sammankomster.

Även talmannen Nancy Pelosi har blivit påkommen med att bryta mot de egna restriktionerna efter att hon fått sitt hår fixat på en hårsalong – något som vid tidpunkten bröt mot de uppsatta reglerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!