Faucis läckta mejl – kände till labbteorin

Coronavirusets spridning

publicerad 4 juni 2021
- av Sofie Persson
Fauci läckta

Dr. Anthony Fauci visste om misstankarna kring att coronaviruset skapats och spridits från ett labb i Kina, det visar nu läckta mejlkonversationer. Trots detta har smittskyddschefen förnekat teorin fram tills nu.

Att coronaviruset skulle vara skapat i ett labb har fram tills nu varit en teori som många viftat bort trots att flera forskare misstänkt att viruset faktiskt har skapats av människor.

Även USA:s chefsepidemiolog Dr. Anthony Fauci har från början bestämt hävdat att viruset spridits på naturlig väg från fladdermöss. Dock visar nu läckta mejlkonversationer att så inte alls var fallet. Fauci fick tidigt information angående att viruset kan ha skapats och spridits från ett labb. Det rapporterar Samnytt.

Ett av de läckta mejlen där Fauci bekräftar maskernas relativt obetydliga effekt.

Mejlen visar konversationer mellan Fauci och bland annat en amerikanske virusforskaren Kristian Anderson som driver det virusgenetiska laboratoriet Scripps Research i Kalifornien och den brittiske folkhälsoprofilen Sir Jeremy Farrar. De visar att Fauci visste om misstankarna kring att coronaviruset kan ha tillverkats och sedan läckt ut från ett kinesiskt labb – redan i januari 2020, alltså flera månader innan viruset blev klassat som en pandemi.

Kristian Andersen skriver bland annat i ett svar till Fauci angående coronaviruset att han och andra forskare har ”funnit genetiska avvikelser från vad som kan förväntas utifrån en evolutionär teori” att viruset uppstått som en naturlig mutation. Dock kan man inte säga med full säkerhet att det är så, men teorin finns där från början.

I en diskussion mellan Fauci och Jeremy Farrar angående den kommande pandemiförklaringen från WHO länkas även en artikel vid namn ”Coronavirus Contains ’HIV Insertions’, Stoking Fears Over Artificially Created Bioweapon”.

I flera konversationer med Dr. Francis Collins, som är chef för National Institutes of Health, diskuterar dem angående mediauppgifterna kring den här teorin och att den får mycket uppmärksamhet. Dock har flera rader i mejlen blivit censurerade och maskerade, så man vet inte exakt allt som skrivits.

Fauci fick även ett tackmejl från ordföranden Peter Daszak för den ideella organisation EcoHealth Alliance, som tagit emot miljontals dollar i anslag av skattemedel för att forska kring det misstänkta kinesiska laboratoriet med syfte att bekräfta att viruset kommer från fladdermöss. Anslaget drogs in i april 2020 av dåvarande presidenten Donald Trump.

Till Fauci skrev Daszak:

Jag vill bara rikta ett personligt tack till dig från oss och våra samarbetspartner för att du i offentligheten står upp för och hävdar att de vetenskapliga bevisen stödjer ett naturligt ursprung för Covid-19 genom en överföring från fladdermus till människa och inte något utsläpp från Wuhans virologiska institut. Från mitt perspektiv är dina kommentarer modiga och eftersom de kommer från en trovärdig röst bidrar de till att jaga bort de myter som sprids kring virusets ursprung.

Det står dock klart att Fauci visste om teorin kring att coronaviruset skulle vara skapat i ett kinesiskt labb och sedan läckt ut, trots det fortsatte han att förneka detta och propsade på att viruset skulle vara helt naturligt – tills nu.

Nyligen gick Joe Biden ut med att de ska göra en ny utredning angående coronavirusets ursprung och Fauci gick i från sin tidigare åsikt om att viruset skulle uppkommit naturligt och sade att han inte längre var helt ”övertygad” om det.

Möjligheten existerar och jag är helt öppen för en full utredning om att det kunnat hända.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.