Erkänner överdrivna smittotal – spreds som skräcksiffra i medier

Coronavirusets spridning

publicerad 15 december 2021
- av Markus Andersson

Den norske smittskyddsdirektören Frode Forland erkänner att hans påståenden om att Norge kan komma att drabbas av 300 000 nya smittade per dag inte är med verkligheten överensstämmande.

– Det är inte en realistisk uträkning, den visar vad som skulle kunna hända om man lät en så smittsam variant som omikron spridas fritt i samhället utan åtgärder, medger han i skvallertidningen Aftonbladet.

Den överdrivna skräcksiffran publicerades i en rapport från norska folkhälsomyndigheten under måndagen och fick snabbt spridning i såväl norska som internationella medier och lyftes fram som ett påstått bevis för att hårdare coronarepression är direkt nödvändigt.

Norge står inför en Omicron-smittbomb och om inte effektiva åtgärder sätts in riskerar landet att se upp till 300 000 människor smittas av Covid varje dag, har hälsochefer varnat, när varianten (omicron) börjar skapa förödelse över hela Europa”, skriver exempelvis Daily Mail.

Efter att ha blivit ifrågasatt av experter medger nu Forland att siffran är överdriven och att den bygger på en matematisk modell över ett hypotetiskt och i dagsläget orealistiskt scenario.

Med hänvisning till omikronvarianten av coronaviruset så har Norge på nytt infört hårda restriktioner och skärpt sin coronapolitik – bland annat är det inte längre tillåtet för landets restauranger och barer att sälja alkoholhaltiga drycker.

Alla norrmän uppmanas också att arbeta hemifrån om de har möjlighet och ”begränsa sina sociala kontakter”. Vidare tillåts maximalt 20 personer vid offentliga inomhusevenemang där särskilt tilldelade sittplatser saknas.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.