Ecuador släckte Assanges internetuppkoppling efter ”påtryckningar från USA”

publicerad 19 oktober 2016
- av Osignerad (ingen signatur)
Julian Assange talar från den ecuadorianska ambassaden i London den 19 augusti 2012

Ecuador har tillfälligt släckt Wikileaksgrundaren Julian Assanges internetuppkoppling inne på den ecuadorianska ambassaden i London, som han har bott i sedan 2012. Ett beslut som Ecuador tog efter påtryckningar från USA, menar Wikileaks.

Under tisdagen gick Ecuadors utrikesdepartement ut med informationen om att man strypt Julian Assanges internuppkoppling på landets ambassad i London. Orsaken är de många mejl från Hillary Clintons kampanjstab som Wikileaks läckt och som Ecuador menar kan påverka det amerikanska presidentvalets utgång.

”I det här avseendet använder Ecuador sin suveräna rätt att tillfälligt begränsa tillgången till en del av sina kommunikationssystem i sin brittiska ambassaden”, skriver Ecuadors utrikesdepartement i ett uttalande.
Assanges internetuppkoppling ströps efter att Wikileaks i lördags publicerade en skriftlig kopia av ett tal till Goldman Sachs som Hillary Clinton hållit. Wikileaks menar att Ecuador ströp internetuppkopplingen efter att landets president Rafael Correa utsatts för påtryckningar från USA:s utrikesminister John Kerry, rapporterar USA Today.

Både Ecuadors och USA:s utrikesdepartement har förnekat att beslutet att släcka Julian Assanges internetkoppling togs efter amerikanska påtryckningar. 


Liknande artiklar: