Danmark ger efter för muslimska kraven

Islamiseringen i Europa

publicerad 16 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Lars Lökke Rasmussen anklagas för att vilja införa hädelselagar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Danmarks utrikesminister Lars Lökke Rasmussen har i dagarna bett om ursäkt för de koranbränningar som de senaste månaderna ägt rum i landet. Enligt ett skriftligt uttalande från algeriska utrikesministeriet har den danske utrikesministern via telefon samtalat med sin algeriske kollega Ahmed Attaf om saken och försäkrat att lagändringar är på väg.

I samtalet uttryckte utrikesministern sitt beklagande och bad om ursäkt för den senaste tidens “våg av brott” av koranbränningar utanför ambassader i vissa icke-muslimska länder, inklusive den algeriska ambassaden i Köpenhamn.

Många länder, i synnerhet Turkiet, har reagerat på att manifestationerna genomfördes under polisbeskydd och med tillstånd från behöriga myndigheter.

Minister Rasmussen underströk att dessa handlingar inte längre kan accepteras och konstaterade att attackerna “helt strider mot det danska samhällets tradition av tolerans”.

Lagändringar stundar

Rasmussen upplyste Attaf om att danska regeringen håller på att lägga sista handen vid ett lagförslag som syftar till att sätta stopp för brännandet av religiösa skrifter, och man avser att snarast möjligt presentera detta till Folketinget.

I en intervju med danska statsradion DR uttrycker han att “Vi måste hitta ett juridiskt medel som gör det möjligt för oss att förhindra koranbränningar framför utländska ambassader i Danmark. Dessa aktioner syftar enbart till att skapa splittring”.

Det är därför vi i regeringen har beslutat att vi ska titta på hur vi, i mycket speciella situationer, kan sätta stopp för hån mot andra länder, vilket är i direkt konflikt med danska intressen och det danska folkets säkerhet, tillade han.

Att den danska regeringen, med Lars Lökke Rasmussen i förarsätet, ber om ursäkt för vad många menar är Danmarks anrika yttrandefrihet, och dessutom överväger en form av hädelselagar, har mött skarp kritik på sociala medier.

Rasmussens uttalanden följer i spåren av Sveriges statsminister Ulf Kristerssons, som den senaste tiden gett signaler om att lagändringar i syfte att skydda Koranen kan komma att bli verklighet även i Sverige.

Myndigheterna i både Sverige och Danmark har fördömt koranbränningarna men framhållit att dessa handlingar skyddas av yttrandefriheten. En yttrandefrihet som inom en snar framtid kan komma att urholkas ytterligare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!