”Coronapass” införs av fem stora flygbolag

Coronarepressionen

publicerad 7 december 2020
- av Isac Boman
Fem stora flygbolag inför strax "coronapasset".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Från och med den 15 december inför Lufthansa, United Airlines och ytterligare tre internationella flygbolag så kallade ”CommonPass” för sina resenärer – ett digitalt pass där resenärens hälsostatus och provresultat på gjorda coronatester finns registrerade. Kritiker menar dock att systemet är som gjort för att missbrukas.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur profilerade ultraglobalister som Bill Gates under lång tid pläderat för införandet av digitala certifikat och drivit på för att implementera digitala och biometriska ID-handlingar i samarbeten med statliga, privata och ideella aktörer – bland annat genom lobbyprojekten ID2020 och The Wellness Program.

Nu ser lobbyverksamheten ut att bära viss frukt i det så kallade CommonPass, som har tagits fram av The Common Project tillsammans med World Economic Forum och diverse övriga partners. Detta marknadsför sig som ett enkelt sätt för privatpersoner att visa sin hälsostatus så att de ”enkelt och säkert kan börja återvända till resandet och livet”.

Passet kan bland annat visa användares senaste provresultat på gjorda coronatester – information som sedan överförs via en QR-kod till flygpersonalen och sedan skickas vidare av dessa till personal på den flygplats dit resenären önskar resa. Dessa får då reda på om personen bär eller har burit på viruset, vilka vaccin personen har tagit och dess övriga hälsostatus.

Den 15 december införs systemet av Lufthansa, United Airlines, Virgin Atlantic, Swiss International Airlines och JetBlue och passagerare uppmanas då att ”bevisa sin coronastatus”.

Enligt Greek Travel Pages kommer passet åtminstone inte inledningsvis vara obligatoriskt för resenärer, även om det är oklart hur det blir framöver.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur vd:n för Australiens största flygbolag Qantas endast vill tillåta människor som vaccinerat sig att resa med flygbolaget och att han hoppas och tror att fler flygbolag kommer ta efter hans idéer.

Noterbart är att Cathay Pacific Airways och United Airlines redan i oktober började testa CommonPass på flygningar mellan Hong Kong, Singapore, London och New York.

Samtidigt är människorättsaktivister och övervakningskritiker mycket skeptiskt eller negativt inställda mot det nya hälsopasset som alltså lagrar information om passagerarens medicinska historia. Man oroar sig delvis för att informationen ska komma i fel händer, men också för att människor som inte tagit olika vaccin eller tester i framtiden ska bli portade från att resa.

– Individuella nationella svar kommer inte att vara tillräckligt för att hantera den här globala krisen. Förbud, bubblor och karantän kanske ger ett kortsiktigt skydd men utvecklade länder och utvecklingsländer tillsammans måste hitta ett långsiktigt, flexibelt och riskbaserat tillvägagångssätt, kommenterar World Economic Forums Christoph Wolff när han försvarar införandet av CommonPass.

Han får medhåll av Gloria Guevera, ledande lobbyist inom turistindustrin, som efter att CommonPass testades i praktiken konstaterade att hon var ”exalterad över att bevittna ett så historiskt event” och menade vidare att de digitala passen är nyckeln till att ”återuppliva turistindustrin”.

Det australiska magasinet Tott News är inte lika exalterade. Istället poängterar man det uppenbara i att detta i praktiken handlar om ett globalt övervakningssystem som kommer länkas samman med alla individer och dessas hälsostatus och tvinga människor att bevisa att de är ”friska” och vaccinerade.

Bill Gates, en man som alltid stått i frontlinjen för att pusha fram massvaccinationer för hela planeten har också lyft fram idén om digitala certifikat som kan användas för att bevisa någons vaccinationsstatus”, skriver man.

Man skriver vidare att systemet inte handlar om att begränsa smittspridningen utan att få människor att massvaccinera sig, eftersom konsekvenserna annars blir för jobbiga – exempelvis att de inte tillåts resa utomlands.

Låt oss hoppa att samhället förkastar idéerna om vaccincertifikat och immunitetspass för att bevisa att du inte har kommit i kontakt med viruset”, slår man fast.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!