Gates-sponsrat projekt i Afrika ska introducera biometriskt ID för betalningar och vaccinationer

Övervakningssamhället

I ett samarbete mellan den Bill Gates-sponsrade vaccinlobbyorganisationen Gavi, Mastercard och AI-företaget Trust Stamp ska en kombinerad biometrisk ID-handling och betallösning snart introduceras i fattiga regioner i Västafrika. ID-handlingen ska fungera som betalningsmetod och även inkludera information om användarens hälsotillstånd och genomförda vaccinationer.

publicerad 21 september 2020
- av Markus Andersson
Bill Gates har skänkt stora summor till projektet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur ultraglobalisten Bill Gates tillsammans med Rockefeller Foundation och den mäktiga vaccinlobbyorganisationen Gavi under lång tid haft som målsättning att skapa digitala ID-handlingar för alla världens människor i projektet ID2020. Även Sveriges regering har varit med och garanterat Gavis finansiering med närmare två miljarder kronor.

I ett samarbete mellan Gavi, Mastercard och AI-företaget Trust Stamp ska man med medel från bland annat Gates nu lansera vad man kallar för för “The Wellness Program” i Västafrika. Programmet kommer att integrera Trust Stamps digitala identitetsplattform i Gavi-Mastercards ”Wellness pass” – ett digitalt vaccinationsregister och identifikationssystem som också är sammanlänkat med Mastercards click-to-pay-system som styrs av artificiell intelligens och maskininlärningsteknologi som går under namnet NuData. Detta ska integreras med ett vaccinationsprogram, så snart som ett vaccin gjorts tillgängligt, skriver Mint Press News.

Tidigt i juni rapporterade Gavi att Mastercards så kallade Wellness Pass-program skulle införas på grund av coronapandemin. En månad senare klargjorde Mastercard att Trust Stamps biometriska identitetsplattform också skulle integreras in i Wellness Pass eftersom Trust Stamp kan användas för att med hjälp av biometri identifiera människor även i områden där det inte finns något internet eller mobilnät. Identifiering ska dessutom kunna ske även om man inte känner till personens namn eller fulla identitet.

Mastercard, som beskriver sig som en ledande aktör i att skapa en värld utan kontanter, har bland annat lovat att bistå i att centralisera registren för barnvaccinationer. Samarbetet med Gavi vittnar nu om ett försök att länka ihop identfikationssystem, vaccinationsregister och betallösning i en enda plattform. Hittills har man samlat ihop närmare 40 miljoner kronor från donatorer och en lika hög summa har skänkts av Bill & Melinda Gates Foundation.

Den Gates-associerade techjätten Microsoft har tidigare uppmärksammats för liknande ambitioner, bland annat genom försök att utveckla elektroniska tatueringar och ett kontroversiellt patent för en biologiskt integrerad valuta som villkorar betalningar med kroppsdata från användaren.

 

Bill Gates på ett Gavi-möte med bland andra Norges statsminister Erna Solberg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
(Foto: Guido Bergmann/BPA/CC BY-NC 2.0)

 

Försöken att använda biometri som en del i nationella ID-handlingar har pågått i många år i Afrika och är en mycket politiserad fråga i flera afrikanska länder. Motståndare till tekniken lyfter fram dels hur kostsamma de biometriska lösningarna är, men också att de kan missbrukas för att kartlägga, spåra och övervaka människor.

Trust Stamps biometriska identifikationssystem, som till stor del finansierats av Mastercard, använder en teknologi som kallas för Evergreen Hash som skapar en AI-genererad 3D-mask baserad på ett enda foto av personens ansikte, handflata eller fingeravtryck. När masken har skapats slängs ursprungsdatan och krypteringsnycklar skapas istället för mer traditionella identifieringsmarkörer som namn eller personnummer.

Vad du har är någonting mycket säkrare för lagring eftersom det inte kan användas direkt för att identifiera dig. Ingen skulle kunna känna igen dig i den stora mängd av siffror som finns” menar Trust Stamps vd Gareth Genner och förklarar vidare att den biometriska id-handlingen kan ”utvecklas” och uppdateras med ny information, exempelvis om du besökt ett sjukhus eller tagit något vaccin. All denna nya data sparas i den biometriska id-handlingen.

Trust Stamps ID-system kan också komma att bli aktuellt att köpas in för fängelser som uttryckt ett intresse för tekniken när det kommer till att kontrollera villkorligt frigivna fångar utan att behöva använda dyr elektronisk övervakningsutrustning.

Tekniken kan också användas av polisen som vill spåra människor som protesterar mot eller bryter restriktionerna under coronapandemin eller dissidenter i största allmänheten. Ett liknande system som tagits fram av ett israeliskt teknikföretag används för närvarande på Rhode Island för att identifiera individer som bedöms sannolika att smittas av virus och vilka platser som kan bli föremål för upplopp och protester.

Kritiker är framför allt oroliga för att det nya initiativet med Wellness Pass kommer kombinera de här olika teknikerna till en kontantfri betallösning som snart kan bli obligatorisk att använda för allmänheten. Den bredare misstanken är att större delen av världens befolkning ska påtvingas teknik som kan användas för att övervaka och på andra sätt kontrollera dem, exempelvis att få dem att vaccinera sig av rädsla för att de annars inte kan använda betallösningarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!