Kritikstorm mot Microsoft efter anspelningar på satanisk symbolik

publicerad 29 april 2020
- av Isac Boman
Performancekonstnären Marina Abramović och Bill Gates.

Efter en massiv kritikstorm har Microsoft dragit tillbaka en reklamfilm med den serbiska performancekonstnären Marina Abramović – ökänd för sin vurm för starkt satanisk symbolik. Kritiken mot företaget om medvetna anspelningar på satanism har ytterligare stärkts efter en patentansökan på en biologiskt integrerad valuta som insinuerar till odjurets märke i Bibeln.

Den aktuella reklamfilmen marknadsförde Microsofts headset Hololens 2 som ska möjliggöra för användaren att se digital bild överlappad med den verkliga världen – så kallad augmented reaility. Abramović framhävs i företagets film som ”en av de mest legendariska konstnärer som arbetar idag”.

På mycket kort tid fick dock reklamfilmen 24 000 negativa reaktioner på Youtube och anklagelser om anspelningar på satanism och djävulsdyrkan spred sig snabbt på nätet. Snart nog gav Microsoft efter för den negativa responsen och valde att radera videon.

Abramović är ökänd för sina sataniskt ockulta ”konstverk” som speglar en stark fascination för blod, död och djävulen. Dessa inkluderar bland annat bilder där hon sitter på högar av lik, håller fram ett flått gethuvud, åmar sig runt ett skelett, poserar i ett brinnande pentagram, dricker låtsasblod och mycket annat. Hon har också poserat framför tavlan ”Satan kallar sina legioner” tillsammans med ingen mindre än den beryktade bankmagnaten Jacob Rothschild.

Abramović med Jacob Rothschild t.v. Två av hennes verk till t.h.

 

Redan 2016 var Marina Abramović föremål för en kritikstorm som Nya Dagbladet då rapporterade om. I det fallet handlade det om att Hillary Clintons tidigare kampanjchef John Podesta i läckta mejl konstaterades ha blivit inbjuden av Abramović för att delta i en så kallad ”Spirit Cooking-middag”, en beteckning hämtad från ett av hennes konstverk 1997 med rituella anspelningar på urin, blod och bröstmjölk för att ta kontakt med den andliga världen. Abramović nekade dock i media till att hon skulle ha bjudit in Podesta till någon form av ockult ritual.

Anklagelserna mot Microsoft för att medvetet anspela på satanisk symbolik har därtill ytterligare förstärkts av att företaget i samband med uppmärksamheten man fått för reklamfilmen nu också uppdagats med en patentansökan på ett system för en ny kryptovaluta som associerar till odjurets märke i Bibeln.

I beskrivningen av patentet till systemet för kryptovalutan skriver man bland annat att en sensor ska kunna känna av kroppsaktiviteten hos användaren och att kroppsdata ska kunna användas och analyseras och att användare ”belönas” om deras data för kroppsaktivitet har verifierats och uppfyller olika typer av villkor.

Patentet har publiceringskoden WO2020060606, där de tre sexorna tolkats som en direkt anspelning på Uppenbarelsebokens referens till odjurets tal 666 och odjurets märke som figurerar i ett dystopiskt framtidsscenario för mänskligheten. I den bibliska referensen ser ett odjur till att alla människor ”får ett märke på högra handen eller på pannan och att ingen kan köpa eller sälja utan att ha märket, odjurets namn eller talet för namnet”.

Microsofts patentansökan till World Intellectual Property Organization

 

Microsofts planer på ett biologiskt integrerat system för kryptovaluta har tidigare uppmärksammats även i Sverige tidigare i april av IT-tidningen IDG , om än i tämligen okritisk tappning.

Problemet med Proof-of-Work är att tekniken kostar enorma mängder energi, vilket Microsoft tänker sig ändra på genom att dra nytta av energin eller aktiviteter i våra kroppar. I sin ansökan skriver Microsoft att istället för det massiva beräkningsarbete som krävs i vissa system för kryptovaluta, kan data som genereras baserat på användarens kroppsaktivitet bli ett proof-of-work, och därför kan användaren omedvetet lösa svåra beräkningsproblem”, skrev IDG då.

Senast igår rapporterade Nya Dagbladet om projektet ID2020 där Microsoft vid sidan av sina planer för en biologiskt integrerad valuta under flera års tid arbetat för att implementera vad man benämner som ”digitala ID-handlingar” på miljarder människor världen över, i ett samarbete med Rockefeller Foundation och vaccinlobbyorganisationen Gavi. Genom sin stiftelse Bill & Melinda Gates Foundation har Gates tidigare även finansierat forskning bland annat vid anrika MIT för tatueringsliknande metoder att lagra och få tillgång till data om en person. Bill Gates har under coronakrisen också öppet pläderat för införande av digitala certifikat för att kontrollera vaccinationer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.