Brittisk domstol: Assange kan inte utlämnas till USA

publicerad 4 januari 2021
- av Isac Boman
Julian Assange - grundare av Wikileaks.

En brittisk domstol har beslutat att medborgarjournalisten och Wikileaksgrundaren Julian Assange inte får utlämnas till USA – där han riskerar dödsstraff för spioneri och dataintrång. Anledningen man anger är att en utlämning skulle innebära mycket stora risker för Assanges hälsa.

Julian Assange bedöms ha mycket dålig psykisk hälsa och detta i kombination med att han förmodas utsättas för isolering i ett amerikanskt fängelse gör att den brittiska domstolen bedömer att risken för att han skulle begå självmord är mycket överhängande. Mot den bakgrunden säger man därför nu också blankt nej till en utlämning till USA. Domaren Vanessa Baraitser avvisade flera argument från Assanges advokater, bland annat att USA inte skulle ge honom en rättvis rättegång – men bedömer hälsoskälen som absolut vägande.

– Ställd inför nästan total isolering är jag övertygad om att försiktighetsåtgärderna (som USA planerar) inte kommer att förhindra att herr Assange begår självmord, fastslår domaren Vanessa Baraitser.

Assanges försvarare har hela tiden menat på att Assange enbart ägnat sig åt journalistiskt arbete och att han förföljs av den amerikanska regimen av politiska skäl efter att han avslöjat svåra missförhållanden och övergrepp som begåtts av amerikansk militär. Om Assange blir överlämnad till USA kan han få upp till 175 år i fängelse, menar hans advokater. USA säger att det snarare handlar om fyra till sex år.

Den amerikanska regeringen förmodas överklaga det brittiska beslutet och denna process kan komma att ta flera år. I slutändan kan det också bli så att Assange släpps fri istället för att utlämnas. Först ska dock beslutet överklagas till den högre brittiska instansen High Court, sedan till Högsta domstolen och därefter eventuellt till och med till Europadomstolen.

2010 avslöjade Assange och Wikileaks hur amerikanska helikoptrar med ytterst grovt övervåld dödat journalister och civila i Irak, hur amerikansk militärpersonal dödat barn och därtill i övrigt sammanlagt över 75 000 hemligstämplade dokument om USA:s krig i Afghanistan och Irak. Man har också släppt graverande avslöjanden om Hillary Clinton och en stor mängd e-postmeddelanden som bland annat relaterade till hennes valkampanj 2016.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!