Assange: Obama är den riktiga förrädaren

Fallet Julian Assange

publicerad 22 juni 2013

Wikileaksgrundaren Julian Assange går via ett officiellt uttalande till attack mot USA:s president Barack Obama som han kallar för en förrädare. Assange uppmanade också folk att stödja Edward Snowden och Bradley Manning.

Wikileaksgrundaren går till attack mot Obama. Foto: Flickr/Espen Moe/CC BY 2.0
Wikileaksgrundaren går till attack mot Obama. Foto: Flickr/Espen Moe/CC BY 2.0

Assange hyllar i det skriftliga uttalandet Edward Snowden för att han offentliggjorde de dokument som visade hur amerikanska myndigheter övervakar medborgarnas internettrafik. USA har väckt åtal mot Snowden samt kallat honom och Bradley Manning “förrädare”, någonting som enligt Assange är dubbelmoral.

“Vem var det som lovade en generation ‘hopp’ och ‘förändring’, bara för att bryta dessa löften med elände och stagnation”, skriver han och syftar på Obamas många brutna vallöften.

Julian Assange, som uppmanar folk att ge sitt stöd åt Snowden och Manning, belyser det faktum att i dagens samhälle så har privatlivet i stort sett utrotats av regeringens totalitära övervakning. Han skriver att dagens generation som Snowden och Manning är de som man vill komma åt med den massiva övervakningen.

“Genom att försöka krossa dessa unga whistleblowers med spioneriåtal ger man sig på en hel generation, och det är en kamp de kommer att förlora”, skriver Assange.

Julian Assange har suttit ett år i Ecuadors ambassad i London. Under lördagen skulle han ha hållit ett tal från balkongen på ambassaden men ställde in på grund av säkerhetsskäl. Han riskerar att utlämnas till Sverige och sedan till USA då han är misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i Stockholm 2011. Många menar att våldtäktsanklagelserna mot honom endast är för att svartmåla bilden av Wikileaks som sanningsorgan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!