215 000 i upprop för att behandla coronaviruset med klorokin

Coronavirusets spridning

publicerad 9 april 2020
- av Isac Boman
Hundratusentals fransmän vill att klorokin ska användas mot coronaviruset.

Över 215 000 människor, inklusive kardiologen och Frankrikes tidigare hälsominister Philippe Douste-Blazy, har skrivit under ett upprop där man vädjar till franska myndigheter att låta fler läkare skriva ut malariamedicinen klorokin för att behandla coronasmittade patienter.

Klorokin används i stora delar av världen mot malaria och studier har visat att det har goda preliminära resultat när det kommer till att bekämpa coronaviruset. Frankrikes regering har dock valt att förbjuda landets läkare från att använda malariamedicinen förutom i de allra mest allvarliga coronafallen, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

Detta har fått till följd att en grupp läkare nu startat ett upprop på Change.org. Tre av landets mest respekterade läkare har skrivit under, däribland Philippe Douste-Blazy, kardiolog och Frankrikes tidigare hälsominister. Under måndagen författades också ett öppet brev där läkarna öppet uttryckte sitt stöd för behandling med klorokin.

På grund av de preliminära resultaten så anser vi att det är legitimt att implementera en ny strategi”, konstaterade läkarna bland annat.

Den franska debatten om klorokin som behandlingsmetod har varit hätsk efter att mikrobiologen Didier Raoult framgångsrikt behandlat dussintals patienter med medicinen, samtidigt som den franska regeringen beslutat att medicinen inte får användas om det inte handlar om väldigt svåra fall eftersom man säger sig vara oroliga för biverkningar.

Raoults arbete har hänvisats till av den amerikanske presidenten Donald Trump som bland annat ställt frågan vad som egentligen finns att förlora på att använda oss av medicinen i kampen mot viruset.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!