Djokovic får spela i Australian Open 2023

Coronarepressionen

publicerad 21 november 2022
- av Sofie Persson
Novak Djokovic med guldpokalen från Wimbledon 2019.

Världsettan Novak Djokovic nekades att delta i världsturneringen i tennis under 2022 på grund av sin vaccinstatus och portades från Australien. Nu har det australiensiska styret dock meddelat att man tillåter Djokovic att få tillbaka sitt visum och därmed delta i Australian Open 2023.

Det var i januari som den serbiske tennisstjärnan meddelades att han kommer att bli fråntagen sitt visum till Australien och därmed inte tillåtas att spela i tennisturneringen vid Australian Open 2022. Detta var efter åtskilliga om och men från den australienska regeringen som från början krävt vaccinbevis från tennisstjärnan. Djokovic ville dock inte lämna ut sin medicinska information i början, men till slut valde ändå stjärnan att meddela att han trots allt inte låtit sig injiceras med covidvaccin. Från början skulle han få ett medicinskt undantag från covidvaccineringskravet, men den australienska regeringen stoppade sedan honom i tullen och hävdade då att Djokovic inte kunde visa upp tillräckliga bevis för undantaget.

Australien kom under coronapolitiken att bli ökänt som ett av de absolut mest hårdföra länderna när det gällde covidpass och totalitära krav på sina medborgare, vilket även gällde inresande i landet.

Världsettan uttryckte besvikelse över att inte få försvara sin grand slam-titel, men menade att ”rätten att bestämma över sin kropp är viktigare än någon titel”. Han stöttades av sportkollegor som exempelvis Serena Williams, men också från Zlatan Ibrahimovic som sade att man inte borde behöva vaccinera sig för att kunna gå till jobbet. I världsettans frånvaro vann Rafael Nadal titeln 2022.

I och med att man tog av Djokovic hans visum fanns det också en risk att han skulle bli portad från landet i tre års tid.

Nu har den australienska regeringen dock bekräftat att man tillåter Djokovic att åter komma in i landet och han får därmed spela i Australian Open 2023, rapporterar AP. Detta eftersom landet inte längre utövar sina långtgående krav för covidvaccinering på inresande.

Herr Djokovic har därefter beviljats ett tillfälligt visum för att resa in i Australien, meddelade migrationsministern Andrew Giles under förra veckan.

Djokovic har tidigare vunnit nio titlar i Australien Open och uttrycker lättnad efter att ha fått ta del av nyheten.

Det var uppenbarligen en lättnad att veta efter vad jag och de människor som står mig närmast i mitt liv har gått igenom efter vad som hände i Australien. Självklart vill jag tillbaka dit, jag vill spela tennis.

Australian Open går av stapeln 16 till 29 januari 2023 i Melbourne.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.