På vems sida står skolmedicinen? – del 3

Lars Berns tredje krönika i sin serie om skolmedicinen.

publicerad 4 september 2017

Functional food
På 1990-talet var jag ordförande för miljöorganisationen Det Naturliga Stegets miljöinstitut och arbetade i den rollen som konsult åt bl.a. livsmedelskoncernen ICA:s ledning. Under den perioden lanserade man något som kallades functional foods. Dessa produkter framställdes i marknadsföringen som något i Hippokrates anda att låta maten vara vår medicin. Eftersom skolmedicinen då hävdade att fett var det mest hälsovådliga i kosten, hade bl.a. Skånemejerier tagit fram en fantastisk produkt som ersatte feta syrade mjölkprodukter. Den hette Pro Viva – För Livet!

Det nyttiga i syrade mjölkprodukter som yoghurt och fil trodde man var bakteriekulturen, medan fettet ansågs…Lars Bern är en svensk teknologie doktor, företagsledare, författare och samhällsdebattör. Han är ledamot av Stiftelsen Svenska Dagbladet som är minoritetsdelägare i SvD, av Kungl. Ingenjörsvetenskaps- akademien sedan 1988 och Etikkollegiet.

Han har bland annat författat boken Varför försvinner våra kronjuveler? : dikeskörningar i svensk industri och driver opinionssajten Anthropocene

 


Liknande artiklar: