På vems sida står skolmedicinen? – del 1

Lars Berns första krönika i en serie om skolmedicinen.

publicerad 31 augusti 2017
John D. Rockefeller

Jag kommer i några krönikor analysera rubrikens frågeställning. Låt oss börja med att se hur dagens skolmedicin formats av starka ekonomiska intressen.

Rockefellers sätter klorna i vår sjukvård
John D. Rockefeller var mannen som i slutet av 1800-talet lyckades bygga upp världens första privata miljardförmögenhet i dollar inom oljeindustrin, en global industri som man kan säga att han skapade. Han var den första industrioligarken och levde efter principen att konkurrens var en synd. Han eftersträvade sålunda marknadsdominans med hjälp av monopol och andra konkurrensbegränsningar. Denna grundstrategi har sedan kopierats av en stor del av världens globala megaföretag och deras ägare inom en rad branscher. Ett skolexempel på John D:s strategi bland dagens moderna globala företag är Microsoft.

John D. identifierade i början av förra seklet den medicinska industrin som ett mycket intressant affärsområde för tillämpning av strategin. Han hade en idé om att kunna utnyttja petroleumderivat för att syntetisera och patentera substanser som påverkade människans psyke, kropp och nervsystem. Han fann att många av dessa substanser var utmärkta för…Lars Bern är en svensk teknologie doktor, företagsledare, författare och samhällsdebattör. Han är ledamot av Stiftelsen Svenska Dagbladet som är minoritetsdelägare i SvD, av Kungl. Ingenjörsvetenskaps- akademien sedan 1988 och Etikkollegiet.

Han har bland annat författat boken Varför försvinner våra kronjuveler? : dikeskörningar i svensk industri och driver opinionssajten Anthropocene

 


Liknande artiklar: