Twitter bannlyser Donald Trump för alltid

Nätcensuren

publicerad 11 februari 2021
- av Markus Andersson
Donald Trump är inte välkommen tillbaka på Twitter.

I början av januari stängde Twitter av Donald Trumps konto och motiverade detta med diffusa spekulationer om att presidenten i framtiden skulle kunna tänkas att ”glorifiera våld”. Nu meddelar den sociala mediejätten att Trump är bannlyst för alltid.

– Våra riktlinjer fungerar på så sätt att om du raderas från plattformen så raderas du från plattformen oavsett om du är en kommentator, en finansdirektör eller en tidigare eller nuvarande folkvald politiker, hävdar Twitters finanschef Ned Segal.

Segal påstår vidare att riktlinjerna finns för att säkerställa att inga användare uppmanar till eller glorifierar våld, men specificerar inte exakt hur den tidigare presidenten skulle ha uppmanat till någon form av våldsanvändning.


Annonser:


– Om någon gör detta så måste vi ta bort dem från tjänsten och våra riktlinjer låter dem inte komma tillbaka igen, fortsätter han.

Donald Trump hade över 87 miljoner följare när han stängdes av kort efter protesterna och ockupationen vid Kapitolium den 6 januari.

Att Twitter har intensifierat sin censur av konservativa, nationalister och andra oliktänkande är någonting som Nya Dagbladet har rapporterat om flera gånger. Twitters vd Jack Dorsey deklarerade exempelvis vid ett internt möte att man aktivt kommer att rensa plattformen från dissidenters konton under lång tid framöver.

– Vi fokuserar på ett konto just nu men det här kommer att vara betydligt större än ett konto och det kommer pågå mer än den här dagen, den här veckan och de följande veckorna.

Andra uppmärksammade exempel på Twitters omfattande censur är att man aktivt bannlyser användare som länkar till sajten Infowars och att man censurerade Donald Trumps inlägg när han påstod att coronaviruset inte är dödligare än den årliga säsongsinfluensan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.