Twitter-VD i ny videoläcka: Censuren ska intensifieras

publicerad 19 januari 2021
- av Isac Boman
Twitters vd Jack Dorsey flaggar för ökad politisk censur.

Twitter-bossen Jack Dorsey konstaterar i en inspelning att det sociala medieföretaget planerar att intensifiera sin censur och stänga ner ännu fler konton. Dorsey antyder också att repressionen särskilt kommer att rikta sig mot politiskt oliktänkande.

Det är Project Veritas som publicerat inspelningen där Twitter-bossen Jack Dorsey förklarar att den hårt kritiserade nedstängningen av Donald Trumps konto bara är början på den censur som komma skall och som kommer att fortsätta långt efter efter att Joe Biden blivit invigt som president.

– Vi fokuserar på ett konto just nu men det här kommer att vara betydligt större än ett konto och det kommer pågå mer än den här dagen, den här veckan och de följande veckorna, säger han.


Annonser:


 

Project Veritas ska ha fått inspelningen av en visselblåsare anställd på Twitter och det är tydligt att företaget just nu särskilt ser QAnon-fenomenet och andra rörelser som kritiserar maktförhållandena och ”den djupa staten” i USA som ett stort problem. Mängder med konton som uttrycker dessa åsikter har också raderats från plattformen.

– Vår hantering av Qanon idag är ett sådant exempel på ett bredare tillvägagångssätt som vi bör titta närmare på och fokusera mer på, säger Dorsey vidare.

Efter protesterna och ockupationen vid Kapitolium bannlyste Twitter omkring 70 000 konton som påstods delade material relaterat till Qanon. Tidigare i somras ägde en annan stor utrensningskampanj rum där mängder med konservativa och nationalistiska debattörer kastades ut från Twitter.

Dorsey hävdar att det är Twitters roll att ”skydda integriteten” av det politiska samtalet på nätet och att man ”måste göra vad vi kan för att säkerställa att ingen skadas”. Han har tidigare också försvarat avstängningen av Trumps konto och hävdat att denna var nödvändig för att skydda allmänheten.

Twitter är heller inte det enda sociala medieföretaget som blivit allt mer aggressiva i sina utrensningskampanjer. RT noterar att både Reddit och Discord aktivt börjat stänga ner Trumpvänliga grupper. Sedan tidigare har även Facebook, Instagram och Youtube godtyckligt censurerat politiska oliktänkare och dissidenter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.