Norge oroliga över Sveriges roll i övervakningsskandalen

I veckan publicerade den brittiska dagstidningen The Guardian dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt till tidningen. I dokumenten beskrivs Sverige som en nära allierad till Storbritannien och därigenom USA när det kommer till signalspaning – vilket har fått Norge att misstänka att Sverige spionerar på norska medborgare.

publicerad 8 november 2013

Tyska, franska, spanska och svenska underrättelsetjänster har alla samarbetat med brittiska GCHQ under de senaste fem åren för att övervaka nät- och telefontrafik. Det ska bland annat röra sig om tappning av fiberoptikkablar och genom ”nära förbindelser” med olika telekommunikationsföretag, enligt The Guardian.

Fick råd av GCHQ
Storbritanniens säkerhetstjänst GCHQ har sedan tidigare utpekats som den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s främsta allierade i massövervakningen och avlyssningen av vanliga privatpersoner och medborgare. GCHQ ska även ha gett råd till sina europeiska partners om hur man som bäst hittar kryphål i lagar som underminerar massövervakning av privatpersoner.

Sverige har genom Försvarets Radioanstalt, FRA, varit en deltagande aktör i det gränslösa samarbetet mellan olika länders säkerhets- och underrättelsetjänster, vilket möjliggjorts sedan FRA-lagen skrevs in 2008, bland annat genom påtryckningar från krafter i Storbritannien och USA.

”Sverige kan övervaka all datatrafik”
Sveriges roll i massövervakningen har nu lett till att vårat grannland Norge fått upp ögonen. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud, statssekreterare i norska Kommunikationsdepartementet, är orolig över att FRA och Sverige kan spionera på norska medborgare.

– Det som bekymrar oss är bland annat att väldigt mycket datatrafik från Norge går via Sverige och tillbaka till Norge igen. Därmed betraktas den som internationell trafik. Svenska myndigheter kan alltså med stöd av FRA-lagen övervaka all datatrafik och innehåll i epost, sade han när han gästade SVT:s Agenda.

”Mer om FRA innan jul”
Innan jul kan det publiceras fler dokument som avslöjar hur svenska FRA även samarbetar med NSA. Det bekräftade Glenn Greenwald, journalisten som har närmast kontakt med Edward Snowden, i Sveriges Radios program Medierna.

– Vi kommer publicera flera artiklar om Sveriges roll och hur amerikanska NSA har svenska telekommunikationssystem som måltavla för övervakning.

 

Läs även:
USA låg bakom FRA-lagen
”FRA bryter mot lagen”
FRA hjälper USA att spionera
Kalifornien-företag bakom avlyssning av undervattenskablar
Så använder du Tor för att vara anonym på internet
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.