Västra Götaland återinför maskkrav

Pandemiöverdrifterna

publicerad 5 juli 2022
- av Sofie Persson

Västra Götalands region återgår nu till att kräva att personal på bland annat sjukhus ska använda mask. Anledningen uppges vara en hög förekomst av en ny variant av covid-19 som kallas BA5.

Från och med gårdagen har Västra Götalands region nu återgått till krav på munskydd för sin personal. Anledningen ska vara att man sett en ökning av covid-19 den senaste tiden, rapporterar skattefinansierande SVT.

Enligt Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar, beror det på en ny undervariant av omikron som kallas BA5. Han menar att den verkar vara lite mer smittsam och även smittar dem som har haft tidigare varianter av covid-19 samt de som är vaccinerade. Gisslén säger att den inte tycks ge ett allvarligare sjukdomsförlopp än tidigare, men tycker ändå att man trots detta bör vara vaccinerad mot covid-19.

Det finns ingenting som tyder på att den skulle vara allvarligare än tidigare varianter, utan det viktiga är att man ser till att ha ett öga på den, att människor är vaccinerade och att man skyddar de som är sårbara, menar han.

Kravet gäller bland annat inom sjukhus, vårdcentraler och tandvård och innebär att all personal ska bära mask när de vistas i vårdlokaler.

När munskydd används i vården kan de minska smittspridningen i situationer där människor inte kan hålla avstånd till varandra, menar pandemisamordnare Marga Brisman i ett pressmeddelande.

En dansk studie som utfördes under 2020 med 6000 testpersoner visade att munskydd gav ett väldigt litet skydd mot covid-19, något som Nya Dagbladet rapporterat om.

Kunskapen för att förespråka ett allmänt användande av munskydd är väldigt svagt, och det är det fortfarande efter den här studien, sade Kjell Torén, överläkare och forskare i samhällsmedicin och folkhälsa om studien.

Även den tyska neurologen Margarite Griesz-Brisson varnar för användandet av munskydd, och då bland annat för hälsoriskerna med syrebristen som dessa orsaker – något som potentiellt kan resultera i hjärnskador, hon menar att det därför bör vara upp till var och en att besluta om man vill använda mask eller inte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.