Julian Assange fortsatt häktad

Wikileaksgrundaren Julian Assange har i tre och ett halvt år varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för brott som begicks i Stockholm sommaren 2010. På onsdagen inleddes häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt, vilken kan leda till att Assange släpps fri.

publicerad 16 juli 2014
Julian Assange vid Ecuadors ambassad

Den australiensiske 43-åringen misstänks bland annat för att ha våldtagit två kvinnor i Stockholm under 2010. Han har befunnit sig i Ecuadors ambassad i London, Storbritannien, sedan augusti 2012 där han åtnjuter politisk asyl

Åklagarsidan i rättsprocessen vill att Assange ska komma till Sverige och Storbritannien har gjort klart med att Assange kommer att skickas till Sverige direkt efter att han lämnat ambassadbyggnaden. Ifjol gjorde han klart att han inte har några planer på att lämna ambassaden även om Sverige lovar att inte utelämna honom till USA.

– Mina advokater har avrått mig från att lämna ambassaden på grund av risken för ett gripande och att jag utelämnas till USA, sade Assange i juni förra året, enligt The Independent.


Annonser:


Klockan 13.00 på onsdagen inleddes häktningsförhandlingar om Assange i Stockholms tingsrätt. Assanges advokat Tomas Olsson var dock hoppfull om att hans klient skulle släppas under dagen.

När domen kom sade Tomas Olsson till Aftonbladet att man kommer att överklaga tingsrättens dom till Svea hovrätt ”relativt fort”.

Enligt SR sade Julian Assanges andra advokat, Per E Samuelsson, under förhandlingen i tingsrätten att det uppstått ett ”dödläge”. Detta då Ecuador vill ge Assange politisk asyl medan åklagarna i Sverige vill förhöra honom i Sverige.

Assanges försvar spelade under häktningsförhandlingen upp videoklipp i rättssalen på amerikanska politiker som kräver att Assange ställs till svars för de läckor han publicerat som ansvarig för Wikileaks, för att därmed visa att det finns en hotbild mot Assange från amerikanskt håll, men det köper inte åklagarsidan.

– Om häktningsbeslutet hävs finns det fortfarande en påtaglig risk att Julian Assange flyr undan förhör, säger vice chefsåklagare Ingrid Isgren till SVT.

Storbritannien har i och med dagens häktesdom fortfarande rätt att gripa Julian Assange för de misstänkta sexövergreppen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.