SD inför vaccinpass på kongress

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 24 november 2021
- av Markus Andersson
Jimmie Åkesson ställer sig bakom medicinsk apartheid.

Sverigedemokraterna har beslutat att partiets medlemmar endast är välkomna på landsdagarna i Karlstad om de kan visa upp ett vaccinationsbevis, ett bevis på tillfrisknande från covid-19 eller ett färskt negativt testresultat. Sverigedemokrater som inte kan eller vill visa upp intygen kommer att avvisas vid dörren.

– Uppfylls inte något av ovanstående kriterier innebär det att man inte kommer att släppas in i byggnaden, meddelar partiet.

Partiet motiverar sitt beslut att anamma de kritiserade åtgärderna med ”rådande omständigheter” och ett ”förändrat smittskyddsläge” och påstår vidare att vaccinpassen införts för att övriga deltagare ska känna sig trygga.

Sverigedemokraterna har tidigare officiellt inte tagit principiell ställning varken för eller emot införande av obligatoriska vaccinpass utan har istället meddelat att man vill vänta och se ”utformningen av regeringens förslag” innan man lämnar besked i frågan.

Partiledaren Jimmie Åkesson har dock gjort ett antal kontroversiella utspel där han bland annat uppmanat ovaccinerade att hålla sig borta från sina arbetsplatser.

– Är man en potentiell smittbärare av ett livsfarligt virus, till exempel om man är ovaccinerad eller inte har antikroppar av andra skäl, så tycker jag att man ska jobba hemifrån.

Han har också vädjat till de egna vaccinkritiska väljarna att gå och injicera sig med vaccinet ”för sina medmänniskors skull och för sin familjs skull”.

– Man ska vaccinera sig. Om inte för sin egen skull så för sina medmänniskors skull och för sin familjs skull.

– Det handlar om att vi ska få ned smittspridningen och minska belastningen på vården och i förlängningen att färre människor ska dö i den här hemska sjukdomen, sa Åkesson i en intervju med Bonniertidningen Expressen och hävdade vidare att ”vaccin är enda möjligheten” att uppnå flockimmunitet.

SD-ledaren deklarerade också i samma intervju att han vill filma sig själv när han tar vaccinet och sedan sprida filmmaterialet via partiets kanaler för att få fler Sverigedemokrater att injicera sig med de experimentella vaccinen.

Åkesson har också gått ut i TT  och uppmanat samtliga SD-ledamöter i riksdagen att ta de covidsprutor som myndigheterna förmanat.

– Jag har varit väldigt tydlig tycker jag med att man ska vaccinera sig, om det inte finns några medicinska skäl för att inte göra det. Det är väl den linje vi har haft ända sedan vaccinet blev känt.

De som inte vill ta vaccinet bör enligt Sverigedemokraternas partiledare ”jobba hemifrån eller något annat”.

Att SD nu tycks bli allt mer positivt inställda inte bara till massvaccinationerna som sådana utan även till vaccinpassen är någonting som får beröm av den neokonservative opinionsbildaren Marcus Oscarsson som menar att ”det är bra att SD agerar kraftfullt för att markera såväl internt i partiet som externt att man är tydlig och tar viruset på allvar”.

Oscarsson påpekar att Sverigedemokratiska politiker tidigare uttryckt negativa och kritiska åsikter om vaccinet samt dess bieffekter och att det därför är av ”extra vikt” att partiet nu tar ställning för vaccinpassen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.