Regeringens plan: Vaccinpass för privata tillställningar och butiker

Coronarepressionen

publicerad 9 december 2021
- av Markus Andersson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Krav på vaccinpass kan snart komma att införas även för privata tillställningar och fester samt i butiker, om regeringen bedömer att smittspridningen håller på att öka.

Så sent som den 8 december offentliggjorde regeringen nya ”rekommendationer” för att få ner den påstått ökande smittspridningen. Dessa handlade framförallt om att människor bör undvika trängsel, hålla sig borta från sina arbetsplatser om möjligt och använda munskydd i kollektivtrafiken.

Krav på vaccinpass infördes också vid offentliga tillställningar, exempelvis konserter, biobesök och föreläsningar – om deltagarantalet är över 100 personer.

Samtidigt erkänner man att man planerar för betydligt hårdare repression om ”läget förvärras” – bland annat vill man att vaccinpassen då ska användas inom fler områden och även för privata tillställningar och fester.

– Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder om läget förvärras, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Man medger vidare att syftet är att förhindra att ovaccinerade svenskar samlas i ”stora grupper” och påstår att de totalitära åtgärderna kan vara nödvändiga för att bromsa smittspridningen.

Även i butiker kan det bli krav på att vara vaccinerad för att få handla. I en promemoria från regeringen framgår att även ”handelsplatser” och ”marknader” kan komma att omfattas av kravet på vaccinpass, även detta motiveras med att trängsel och smittspridning ska förhindras.

Regeringen planerar också att sänka gränsen för när vaccinpass kan komma att krävas vid tillställningar med över 100 personer, som idag vid sammankomster med ”avsevärt färre” församlade. Exakt var denna gräns ska gå är dock oklart.

Hur det är tänkt att butikerna rent praktiskt ska kontrollera att kunderna har vaccinpass är heller ännu inte fastställt, skriver ehandel.se.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!