L och M vill införa vaccintvång för vårdanställda

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 1 oktober 2021
- av Markus Andersson
Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L).

Moderaterna och Liberalerna kräver nu att nyanställd vårdpersonal ska vara vaccinerad mot covid-19. Den som av olika skäl väljer att inte ta de kontroversiella vaccinen ska också kunna nekas anställning.

– Det är rimligt, om man söker anställning för att vårda de mest sjuka och sköra och äldre människor. att man är vaccinerad vid det tillfället, säger M:s socialpolitiska talesman Camilla Walterson Grönvall till Ekot.

– Det är rimligt och behöver regelverken ses över så är vi positiva till att man ser över dem, fortsätter hon.


Annonser:


I praktiken innebär alltså förslaget att svenskar som inte kan eller vill injicera sig med de experimentella vaccinen kan nekas anställning inom vårdsektorn.

Moderaterna kräver att Socialstyrelsen nu får i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för hur nyanställningar av ovaccinerade inom vården ska hanteras och Liberalerna vill också att smittskyddslagen förtydligas på området.

Socialminister Lena Hallengren (S) vill idag inte säga huruvida man ställer sig positiva till vaccinationstvång av vårdanställda eller ej, utan menar att detta är en ”senare fråga”. I nuläget är det viktigare att fokusera på de som redan arbetar inom vårdsektorn, menar hon.

– Den som arbetar inom vård och omsorg och i patientnära relationer ska ju vara vaccinerad, det är arbetsgivarnas ansvar att se till att det blir så, säger Hallengren.

Hon tillägger att hon snart kommer att ”kalla arbetsmarknadens parter” för att kontrollera hur dessa har tänkt arbeta och agera för att se till att befintlig vårdpersonal ska ta de kontroversiella vaccinen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.