Folkhälsomyndigheten: Ovaccinerade bör begränsa sina liv

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 20 september 2021
- av Markus Andersson
Johan Carlson, genereldirektör Folkhälsomyndigheten.

Ovaccinerade svenskar bör inte besöka idrottsevenemang, diskotek, konserter och andra större tillställningar, uppmanar Folkhälsomyndigheten. Personer som låtit sig injiceras med covidvaccin behöver dock inte begränsa sitt liv på detta sätt, menar man.

I ett pressmeddelande bekräftar Folkhälsomyndigheten att de allmänna råden kring covid-19 tas bort den 29 september – men att dessa istället ersätts av nya råd och rekommendationer som framför allt riktar sig till personer som av olika skäl valt att inte ta covidvaccin.

Myndigheten uppmanar ovaccinerade att ”hålla avstånd till andra människor”, att inte träffa äldre släktingar och att inte gå på större evenemang som teatrar och konserter eller på diskotek och dansa.

– Det blir en tydlig begränsning för ovaccinerade personer eftersom de löper en större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra. De kan smitta både de ovaccinerade och de vaccinerade eftersom inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Både vaccinerade och ovaccinerade rekommenderas också fortsättningsvis att stanna hemma och testa sig om de upplever symptom.

Huruvida Sverige framöver kommer att införa medicinsk apartheid genom vaccinpass är än så länge oklart. På en fråga om detta från Schibsted-tidningen Aftonbladet svarar Johan Carlson att myndigheten ”förutsätter att ovaccinerade personer tar sitt ansvar”.

Flera aktörer lobbar dock just nu för att Sverige ska överge de allmänna råden och rekommendationerna och istället införa tvångsåtgärder i form av vaccinpass, där människor som inte kan bevisa att de vaccinerat sig också ska portas från offentliga miljöer och få sina liv begränsade.

Man bekräftar samtidigt att även barn nu kommer att ”erbjudas” vaccin från och med den 8 november. Det gäller initialt barn mellan 12 och 15 år – trots att det är mycket ovanligt att personer i den åldersgruppen blir sjuka med covid-19.

– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för långvarig sjukdom och att missa mycket i skolan, hävdar statsminister Stefan Löfven (S).Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.