WHO:s vaccinationer bakom polioutbrott i IS-huvudstad

publicerad 4 juli 2017

Ett nytt utbrott av polio har inträffat i den syriska staden Raqqa, som är terrorgruppen Islamiska statens de facto huvudstad. Nu ska Världshälsoorganisationen (WHO) vaccinera fler barn i staden, trots att det var WHO:s egna vaccinationer som orsakade utbrottet.

Världshälsoorganisationens poliovaccinationer med det billiga drickbara poliovaccinet har varit kontroversiella. Det drickbara poliovaccinet har vid flera tillfällen spridit vidare polioviruset från barn till barn.

I Raqqa, som är terrorgruppen Islamiska statens starkaste fäste och de facto huvudstad, har drickvaccinerna nu orsakat ett nytt polioutbrott. Minst 17 barn har drabbats av polio på grund av Världshälsoorganisationens vaccinationer, rapporterar STAT.

Världshälsoorganisationen menar att polioviruset endast är tillräckligt effektivt om alla barn i ett område är vaccinerade, rapporterar The Independent.

Världshälsoorganisationen planerar att vaccinera ytterligare 230 000 barn i Syrien, och eventuellt styra upp logistiken tillsammans med Islamiska staten och andra terrorgrupper.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!