Poliovaccin kan riskera att sprida viruset i hela miljön

publicerad 11 september 2015
- av Markus Andersson
Det billiga drickbara poliovaccinet kan riskera att sprida viruset i miljön via avföringen

Det vaccin som används för att skydda mot poliovirus kan riskera att istället sprida virusstammen i övriga samhället i muterad form. Det har aktualiserats sedan poliovirus muterats ifrån vacciner och smittat två barn i Ukraina.

Det är idag mycket sällsynt att människor drabbas allvarligt av poliovirus. Ofta krävs mycket dåliga sanitära förhållanden och ett svagt immunförsvar. Trots det driver WHO och många lobbyorganisationer på fortsätta krav om massvaccinationer som ger läkemedelsföretag årliga kontrakt på miljardbelopp.

Det billiga drickbara vaccin som ofta använts för att vaccinera mot polio har visat sig kunna mutera i magen och sprida sig i miljön via avföringen och kan riskera att smitta övriga samhället. Nu har två barn i Ukraina upptäckts smittade av poliovirus som muterat ifrån vaccinet.


Annonser:


Vaccinering har inte heller visat sig ge ett reellt skydd. Ofta har virus kunnat bryta ut trots massvaccinering. Exempelvis inträffade 1985 ett utbrott av polio typ 3 i Finland trots att i princip hela befolkningen vaccinerats med avdödat vaccin.

WHO nämner uppgiften om att viruset ifrån poliovaccin kan sprida sig i miljön försiktigt på sin hemsida och Washington Post har också nämnt upptäckten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.