Hälsa

Poliovaccin kan riskera att sprida viruset i hela miljön

Det billiga drickbara poliovaccinet kan riskera att sprida viruset i miljön via avföringen

Det vaccin som används för att skydda mot poliovirus kan riskera att istället sprida virusstammen i övriga samhället i muterad form. Det har aktualiserats sedan poliovirus muterats ifrån vacciner och smittat två barn i Ukraina.

Det är idag mycket sällsynt att människor drabbas allvarligt av poliovirus. Ofta krävs mycket dåliga sanitära förhållanden och ett svagt immunförsvar. Trots det driver WHO och många lobbyorganisationer på fortsätta krav om massvaccinationer som ger läkemedelsföretag årliga kontrakt på miljardbelopp.
Det billiga drickbara vaccin som ofta använts för att vaccinera mot polio har visat sig kunna mutera i magen och sprida sig i miljön via avföringen och kan riskera att smitta övriga samhället. Nu har två barn i Ukraina upptäckts smittade av poliovirus som muterat ifrån vaccinet.

Vaccinering har inte heller visat sig ge ett reellt skydd. Ofta har virus kunnat bryta ut trots massvaccinering. Exempelvis inträffade 1985 ett utbrott av polio typ 3 i Finland trots att i princip hela befolkningen vaccinerats med avdödat vaccin.

WHO nämner uppgiften om att viruset ifrån poliovaccin kan sprida sig i miljön försiktigt på sin hemsida och Washington Post har också nämnt upptäckten.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!