Tetris kan hjälpa mot PTSD

publicerad 1 april 2017
Tetris

Det klassiska spelet Tetris är inte bara stimulerande för hjärnan. Enligt en ny studie visar det sig att akutpatienter som spelar Tetris minskar risken för att utveckla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

För människor som råkat ut för allvarliga trauman finns det en stor risk att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Men en ny studie visar att någonting så enkelt som att spela Tetris kan förebygga PTSD. Studien omfattade 71 patienter som varit med om en motorolycka. Sex timmar efter olyckan fick hälften av patienterna spela Tetris, medan den andra hälften fick utföra en annan uppgift.

Resultatet var att de patienter som spelade Tetris fick färre påträngande minnen från olyckan än de som inte spelade.

Vår hypotes var att de påträngande minnesbilderna skulle bli färre till antalet om de drabbade fick spela Tetris som en del av en beteendepsykologisk intervention medan de väntade på akuten. Eftersom spelet är visuellt krävande ville vi se om det kunde förhindra att de traumatiska minnesbilderna befästes, säger Emily Holmes, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Nu hoppas forskarna bakom studien att man ska utöka användningen av Tetris på andra grupper, exempelvis flyktingar som varit med om traumatiska händelser.


Fakta: PTSD

Posttraumatiskt stressyndrom kan drabba en person som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt, en olycka, krig eller en naturkatastrof.

Vid posttraumatiskt stressyndrom återupplever man den traumatiska händelsen, blandat med känslor av skräck eller vrede.

Återupplevelsen kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat.

 

Källa: Vårdguiden
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.