Tetris
Foto: Flickr/Marco Verch/CC BY 2.0

Tetris kan hjälpa mot PTSD

Publicerad 1 april 2017, uppdaterad kl. 17:46

Det klassiska spelet Tetris är inte bara stimulerande för hjärnan. Enligt en ny studie visar det sig att akutpatienter som spelar Tetris minskar risken för att utveckla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

För människor som råkat ut för allvarliga trauman finns det en stor risk att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Annons:


Men en ny studie visar att någonting så enkelt som att spela Tetris kan förebygga PTSD. Studien omfattade 71 patienter som varit med om en motorolycka. Sex timmar efter olyckan fick hälften av patienterna spela Tetris, medan den andra hälften fick utföra en annan uppgift.

Resultatet var att de patienter som spelade Tetris fick färre påträngande minnen från olyckan än de som inte spelade.

Vår hypotes var att de påträngande minnesbilderna skulle bli färre till antalet om de drabbade fick spela Tetris som en del av en beteendepsykologisk intervention medan de väntade på akuten. Eftersom spelet är visuellt krävande ville vi se om det kunde förhindra att de traumatiska minnesbilderna befästes, säger Emily Holmes, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Nu hoppas forskarna bakom studien att man ska utöka användningen av Tetris på andra grupper, exempelvis flyktingar som varit med om traumatiska händelser.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • buscador

    PTSD är en psykiatrisk etikett och gjord komplicerad för att “sälja piller och tjänster”. Fenomenet är enkelt i sin natur och kan ha liknelser i det fysiska inom elektroniken. Två verktyg behövs: #1 kännedom om att emotioner ligger i en viss följd, en emotionell skala och #2 en låg emotion laddar ur mot en högre emotion likt en kondensator. Tekniken att ladda ur detta ligger i konsten att betrakta både #1 och #2 samtidigt. EFT gör det ganska bra och kostar gratis.
    En analogi hur stress uppstår kan tänkas som, att när ett barn föds är det omgivet av ett “elektroniskt moln” av eget livssyfte. Tiden går och andras “elektroniska moln” överflyglar barnets alltmer och barnet blir alltmer irriterat över att egen determinism komprimeras inuti detta andras moln. Om nu detta övertagande går snabbt och överraskande komprimeras det egna “molnet” till att bli en kompakt kärna och det andras “moln” har helt ockuperat förmågan till självbestämmande (åsiktskorridor i vardande). Men kärnan lever kvar och kämpar med falska data och inplanterade lögner. Den PTSD-personen har i det stadiet övergett realtiden och sitter introverterad i den andras “moln” och letar efter en utgång! Rita upp detta med Boolesk algebra så syns det tydligt. Vägen ut är enkelt uttryckt: jämför verkligheten mot sinnets innehåll på en och samma gång.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend