Allt fler barn och unga får hälsoproblem kopplade till dåliga kostvanor. För att bryta trenden föreslår Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten att marknadsföring av ohälsosam mat begränsas.
På regeringens uppdrag har myndigheterna utrett hur man kan främja hälsosammare matvanor hos barn och unga. Rapporten visar att allt fler drabbas av diabetes, övervikt och frätskador på tänderna på grund av kosten.
– Hälsoproblem i barndomen kan kvarstå i vuxen ålder. Det är viktigt att främja goda matvanor för barn, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell, i ett pressmeddelande.
Myndigheterna betonar behovet av hälsosammare matvanor bland unga och menar att samhället måste skapa bättre förutsättningar för detta. Rapporten innehåller flera förslag på åtgärder för att vända den negativa trenden.
Föreslår nationellt kompetenscenter
Riktad marknadsföring på sociala medier lyfts fram som en bidragande orsak till ungas ohälsosamma kostvanor, och myndigheterna föreslår därför att den begränsas.
Offentliga aktörer ska få ett större ansvar för att utveckla strategier för hälsofrämjande matmiljöer för barn. Dessutom föreslås ett nationellt kompetenscenter för att studera hur matmiljöer påverkar barns och ungas kostvanor och hälsa.Vidare vill man att skattefinansierade måltider till barn och unga blir mer näringsrik och hälsosam.
– I Sverige har vi kommit långt med vår skolmat, som innebär en näringsriktig måltid för alla barn som går i grundskolan. Men det finns potential för att utveckla även andra måltider inom skolan, såväl som matmiljön för barn och unga i andra skattefinansierade miljöer, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.