Hälsa

Studie: LED-ljus reducerar viktiga näringsämnen i mjölk

Arkivbild.

De energismarta LED-lamporna i matvaruaffärerna visar sig ta bort många av de viktigaste näringsämnena som finns i mjölk, enligt en brittisk studie.

Det är forskare från Newcastle University i norra England som publicerat en studie om ljuspåverkan av mjölken i dagligvaruhandeln. Enligt studien finns det vetenskapligt stöd för påståendet om att mjölk är känsligt för intensivt ljus.
Det är i synnerhet de energismarta LED-lamporna som är den största boven i dramat. Matvaruaffärerna har under de senaste åren fasat ut äldre belysning som ersatts av LED-ljuskällor med intensivt ljus. Detta leder till en minskning av flera av de viktiga näringsämnen som finns i mjölken, bland annat vitamin A, B12, C, D2 och D3. I studien står det även att smaken kan påverkas när mjölkens näringsbalans rubbas.

"De högintensiva ljuskällorna som för närvarande används i mjölkhyllorna i dagligvaruhandeln, som inkluderar fluorescens- och LED-belysningssystem, använder våglängder som är skadliga för näringsämnen i flytande mjölk", står det i studien, som författats av Catherine S. Birch och Graham Bonwick vid School of Natural & Environmental Sciences på Newcastle University.

Forskarna bakom studien uppmanar matvaruaffärerna att minska den kraftiga belysningen som mjölken utsätts för i hyllorna. Man uppmanar även mjölktillverkarna att använda förpackningar som är gjorda utav material med certifikat för att skydda innehållet från ljus.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!