Studie: LED-ljus reducerar viktiga näringsämnen i mjölk

publicerad 6 mars 2020
- av Alexander Almqvist
Arkivbild.

De energismarta LED-lamporna i matvaruaffärerna visar sig ta bort många av de viktigaste näringsämnena som finns i mjölk, enligt en brittisk studie.

Det är forskare från Newcastle University i norra England som publicerat en studie om ljuspåverkan av mjölken i dagligvaruhandeln. Enligt studien finns det vetenskapligt stöd för påståendet om att mjölk är känsligt för intensivt ljus.

Det är i synnerhet de energismarta LED-lamporna som är den största boven i dramat. Matvaruaffärerna har under de senaste åren fasat ut äldre belysning som ersatts av LED-ljuskällor med intensivt ljus. Detta leder till en minskning av flera av de viktiga näringsämnen som finns i mjölken, bland annat vitamin A, B12, C, D2 och D3. I studien står det även att smaken kan påverkas när mjölkens näringsbalans rubbas.

De högintensiva ljuskällorna som för närvarande används i mjölkhyllorna i dagligvaruhandeln, som inkluderar fluorescens- och LED-belysningssystem, använder våglängder som är skadliga för näringsämnen i flytande mjölk”, står det i studien, som författats av Catherine S. Birch och Graham Bonwick vid School of Natural & Environmental Sciences på Newcastle University.

Forskarna bakom studien uppmanar matvaruaffärerna att minska den kraftiga belysningen som mjölken utsätts för i hyllorna. Man uppmanar även mjölktillverkarna att använda förpackningar som är gjorda utav material med certifikat för att skydda innehållet från ljus.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!