Studie: LED-ljus reducerar viktiga näringsämnen i mjölk

publicerad 6 mars 2020
- av Alexander Almqvist
Arkivbild.

De energismarta LED-lamporna i matvaruaffärerna visar sig ta bort många av de viktigaste näringsämnena som finns i mjölk, enligt en brittisk studie.

Det är forskare från Newcastle University i norra England som publicerat en studie om ljuspåverkan av mjölken i dagligvaruhandeln. Enligt studien finns det vetenskapligt stöd för påståendet om att mjölk är känsligt för intensivt ljus.

Det är i synnerhet de energismarta LED-lamporna som är den största boven i dramat. Matvaruaffärerna har under de senaste åren fasat ut äldre belysning som ersatts av LED-ljuskällor med intensivt ljus. Detta leder till en minskning av flera av de viktiga näringsämnen som finns i mjölken, bland annat vitamin A, B12, C, D2 och D3. I studien står det även att smaken kan påverkas när mjölkens näringsbalans rubbas.


Annonser:


De högintensiva ljuskällorna som för närvarande används i mjölkhyllorna i dagligvaruhandeln, som inkluderar fluorescens- och LED-belysningssystem, använder våglängder som är skadliga för näringsämnen i flytande mjölk”, står det i studien, som författats av Catherine S. Birch och Graham Bonwick vid School of Natural & Environmental Sciences på Newcastle University.

Forskarna bakom studien uppmanar matvaruaffärerna att minska den kraftiga belysningen som mjölken utsätts för i hyllorna. Man uppmanar även mjölktillverkarna att använda förpackningar som är gjorda utav material med certifikat för att skydda innehållet från ljus.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.