Studie: LED-ljus reducerar viktiga näringsämnen i mjölk

publicerad 6 mars 2020
- av Alexander Almqvist
Arkivbild.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De energismarta LED-lamporna i matvaruaffärerna visar sig ta bort många av de viktigaste näringsämnena som finns i mjölk, enligt en brittisk studie.

Det är forskare från Newcastle University i norra England som publicerat en studie om ljuspåverkan av mjölken i dagligvaruhandeln. Enligt studien finns det vetenskapligt stöd för påståendet om att mjölk är känsligt för intensivt ljus.

Det är i synnerhet de energismarta LED-lamporna som är den största boven i dramat. Matvaruaffärerna har under de senaste åren fasat ut äldre belysning som ersatts av LED-ljuskällor med intensivt ljus. Detta leder till en minskning av flera av de viktiga näringsämnen som finns i mjölken, bland annat vitamin A, B12, C, D2 och D3. I studien står det även att smaken kan påverkas när mjölkens näringsbalans rubbas.

De högintensiva ljuskällorna som för närvarande används i mjölkhyllorna i dagligvaruhandeln, som inkluderar fluorescens- och LED-belysningssystem, använder våglängder som är skadliga för näringsämnen i flytande mjölk”, står det i studien, som författats av Catherine S. Birch och Graham Bonwick vid School of Natural & Environmental Sciences på Newcastle University.

Forskarna bakom studien uppmanar matvaruaffärerna att minska den kraftiga belysningen som mjölken utsätts för i hyllorna. Man uppmanar även mjölktillverkarna att använda förpackningar som är gjorda utav material med certifikat för att skydda innehållet från ljus.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!