Städer stoppar 5G i bostadsområden av hälsoskäl

publicerad 21 september 2018

Efter att skepsisen mot 5G-utbyggnaden sprider sig allt mer i USA har flera städer tagit beslut om att inte tillåta 5G-basstationer i bostadsområden.

En amerikansk stad som nyligen tagit beslut om att begränsa 5G är Mill Valley i Kalifornien med 14 000 invånare. Efter en möte där 20 talare uttryckte sina synpunkter under fyra timmar och 145 yttranden, som motsatte sig 5G-utbyggnaden på grund av oro för hälsorisker, lämnats in, har staden beslutat att förbjuda trådlösa 5G-basstationer med hänsyn till hälso- och säkerhetsriskerna.

Mill Valley är en mindre välbärgad stad som ligger strax norr om San Francisco och inte långt från Silicon Valley. Beslutet förbjuder de trådlösa basstationerna i bostadsområden och innebär även att årliga mätningar av strålningen ska genomföras, skriver lokaltidningen Marin Independent Journal.

Tidigare har städerna San Anselmo och Ross i Kalifornien tagit liknade beslut för att begränsa 5G-utbyggnaden på grund av oro för hälsorisker.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.