Så stärker du ditt immunförsvar i corona-tider

publicerad 6 november 2020
- av Sofie Persson

Ditt immunförsvar kan vara avgörande vid alla sjukdomar, och då även såklart covid-19. Tacksamt nog finns det många saker du kan göra för att stärka immunförsvaret.

Forskning visar att du genom din livsstil kan försvaga men också förstärka ditt immunförsvar. Ett starkt immunförsvar kan bland annat hjälpa dig att inte bli allvarligt sjuk i covid-19.

Även om mycket nu tyder på att coronaepidemin inte är så allvarlig som många först trodde så det skadar i vilket fall inte att vara förberedd. Land har listat några vanor som det kan vara klokt att börja och sluta med:

Det här ska du sluta med

För mycket alkohol. Forskning visar att långvarig alkoholförbrukning leder till försämrat immunförsvar, men även en kväll på fyllan kan ställa till det.

Att bingedricka (att dricka väldigt mycket) en kväll ger akuta effekter på immunförsvaret redan dagen efter, säger Cecilia Magnusson, adjungerad professor på KI.

Att vara försiktig med alkoholen är med andra ord definitivt en boost för hälsan.

Cigaretter. En studie från Lunds Universitet visar bland annat hur rökning påverkar immunförsvaret till det negativa. Om slutar du röka kan du redan inom en månad vara ikapp med immunförsvaret, förklarar Cecilia Magnusson.

Det här ska du börja med

Träning. Coronapatienter sägs ofta få problem med andningen och därför kan det vara en bra idé att träna upp lungorna. Ta en halvtimmes promenad morgon och kväll – det hjälper kroppen att förbereda sig för att tåla påfrestningarna som covid-19 kan orsaka på kroppen.

Lägger du sedan till lite styrketräning mellan promenaderna har det ännu större effekt. Det är viktigt att få upp pulsen lite så att syreupptagningen kan förbättras.

Andningsövningar. Att göra andningsövningar är bra för din hälsa och dina lungor.

Det här ska du fortsätta med

Följ mormors råd. Sov ordentligt, ät varierat och var ute och få frisk luft. Det klassiska gör mycket för immunförsvaret.

Drick vatten. Det stärker inte immunförsvaret men kan ändå göra dig bättre rustad om du skulle insjunkna. Många som kommer till sjukhuset är uttorkade och det är aldrig bra att vara.




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!