Så håller du disktrasan fräsch och bakteriefri

publicerad 30 december 2020
- av Sofie Persson

Disktrasan är full av bakterier och kan i värsta fall ge dig magsjuka. Så håller du den fräsch.

Din disktrasa är full av bakterier och kan i värsta fall innehålla salmonella- och E .coli-bakterier.

Det är en vanlig orsak till att mellan 300 000 och en halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år, säger läkaren Susanne Saarinen till Land.

Den största risken är när man torkar av ytor där man hanterat rått kött.

Spiller man köttsaft ska man absolut inte torka upp med disktrasan utan använda hushållspapper i stället, säger Susanne Saarinen.

Nedan följer hennes bästa tips för att undvika att disktrasan orsakar matförgiftning.

 

1. Byt disktrasa ofta

Byt disktrasa minst 2–3 gånger i veckan.

2. Tvätta trasan ofta

Man kan koka trasan i såpvatten på spisen eller i mikron går också bra. (Rengör kokkärlet noga efteråt). Du kan också tvätta i maskin i minst 60 grader.

3. Skölj ur trasan ordentligt

Sköljvattnet ska vara klart, inte grumligt. Hett eller kallt vatten spelar ingen roll.

4. Låt trasan torka mellan användning

Bakterier trivs i fukt och därför ska man vrida ur trasan ordentligt och hänga den luftigt så att den hinner torka mellan användningarna.

5. Tvätta händerna efter användning av disktrasa

Även om du sköter din disktrasa väl kan den ändå innehålla sjukdomsbakterier. Därför är det säkrast att tvätta händerna efter du använt den.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!