Pianospelande kan förbättra hjärnhälsan hos äldre

publicerad 15 april 2024
- av Sofie Persson
Främjande av musikutbildning kan på sikt också förbättra folkhälsan, tror man.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att spela ett musikinstrument eller sjunga kan hjälpa till att hålla hjärnan hälsosam på äldre dagar, enligt en brittisk studie vid University of Exeter. Det kan också bidra till att minska risken för demens.

I studien, som publicerats i International Journal of Geriatric Psychiatry, deltog 1107 personer över 40 år där medianåldern var 68 år. I studien, som är en del av ett större forskningsprojekt om hjärnans åldrande och demens, undersöktes effekten av musikrelaterade aktiviteter med instrument, sång, läsning och musiklyssning på kognitiv hälsa.

Forskarna jämförde de kognitiva värdena hos de deltagare i studien som hade ägnat sig åt musik på något sätt i sina liv med dem som aldrig gjort det.

Resultaten visade att deltagare som spelat instrument hade signifikanta kognitiva fördelar jämfört med de andra grupperna. Främst fanns det fördelar för dem som spelade piano och keyboard, men mässings- och träblåsinstrument var också gynnsamt. Forskarna menar att det kan bero på de “multipla kognitiva kraven” i aktiviteten.

Eftersom vi har så känsliga hjärntester för den här studien kan vi titta på enskilda aspekter av hjärnans funktion, såsom korttidsminne, långtidsminne och problemlösning och hur engagerande musik påverkar detta, säger huvudförfattaren professor Anne Corbett till statskanalen BBC och fortsätter:

Att spela ett instrument har en särskilt stor effekt, och de som fortsätter att spela upp i åldrarna såg ytterligare fördelar.

“Hjärnan måste tränas”

Det gick också att se fördelar för de som sjöng, något man tror kan bero på de sociala fördelarna med att exempelvis delta i körsång . De som läste musik regelbundet korrelerades med bättre numeriskt minne.

Vår hjärna är en muskel precis som allt annat och den måste tränas, och att lära sig läsa noter är lite som att lära sig ett nytt språk, det är en utmaning, säger Corbett.

Däremot gav passiv musiklyssning inte samma kognitiva förmåner. Forskarna har ännu inte undersökt effekterna av att börja spela ett instrument senare i livet, men de förväntar sig positiva resultat baserat på denna studie.

Corbett anser att även om mer forskning behövs, så kan ett främjande av musikutbildning utgöra en “värdefull” del av ett folkhälsobudskap, och även uppmuntra äldre vuxna att återvända till musik senare i livet.

Budskapet handlar om hur människor proaktivt kan minska risken för kognitiv nedgång eller demens, och verkligen tänka på att engagera sig i musik som ett sätt att göra det. Den här studien tyder på att det kan vara en del av en mycket bredare livsstil för att förbättra hjärnhälsan när du åldras.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!