”Överförmynderi på hög nivå”

publicerad 19 oktober 2013

Livsmedelsverket vill förbjuda all slags försäljning obehandlad eller opastöriserad mjölk, någonting som fått den centerpartistiska riksdagsledamoten Per Åsling att rasa.

Opastöriserad mjölk får bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument, någonting som Livsmedelsverket vill förbjuda. Livsmedelsverket påstår att den opastöriserade mjölken kan innehålla farliga bakterier. Men Per Åsling delar inte Livsmedelsverkets åsikt.

“Det här är överförmynderi på hög nivå. Rimligtvis kan var och en på egen hand avgöra om man vill dricka opastöriserad mjölk”, skriver Åsling i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Det går inte att förbjuda precis allt som skulle kunna vara farligt. I så fall är det mer konstruktivt att informera om risker, så kan var och en ta välgrundade beslut.”

Ytterst få svenskar dricker i praktiken riktigt färsk mjölk. Detta då det blivit så besvärligt och olönsamt för mjölkbönderna med den småskaliga försäljningen till enstaka privatpersoner när driften på gårdarna blivit så storskalig.

 

 

Läs även:
Debatt: Är vi för korkade för att avgöra vilken mjölk vi ska köpa?
Ohomogeniserad mjölk allt mer tillgänglig i butikerna
Recension: Mjölkrevolutionen – Naturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu)

Fakta pastörisering:

Pastörisering av mjölk innebär att man hettar upp mjölken så att eventuella bakterier och andra mikroorganismer dör.

Pastörisering kan ske vid olika temperaturer. Vid pastörisering av dryckesmjölk upphettas den till 72-76 grader i 15 sekunder.

Ultrapastörisering, UHT, innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder.

Vissa vitaminer minskar vid pastöriseringen av mjölk, dessa är folat, vitamin B12 och vitamin C.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!