Ny studie: Allt fler dör av rökning

publicerad 27 februari 2014

Enligt en nyligen publicerad studie från svenska Socialstyrelsen uppskattas antalet döda av rökning till ett högre tal än tidigare. Dessutom kopplas fler sjukdomar ihop med rökning.

Under de senaste åren har i snitt 12 000 svenskar avlidit på grund av tobaksrökning. Mellan 2010 och 2012 insjuknade drygt 100 000 personer i rökrelaterade sjukdomar.

”De fyra stora rökrelaterade folksjukdomarna lungcancer, KOL, stroke och hjärtinfarkt, stod för omkring 8 000 rökorsakade dödsfall per år. Utöver detta dog omkring 4 000 rökare i ett 40-tal andra sjukdomar som berodde på rökningen”, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kvinnor med låg utbildning röker också mer än andra. Ungefär lika många har också vårdats för lunginflammation orsakad av rökning, visar studien.

Samtidigt går antalet tobaksrökare i en stadig takt nedåt. I dag finns det knappt en miljon rökare. På 80-talet var en tredjedel av de vuxna svenskarna rökare.

 

Läs även:
Tobaksrök i ”tredje hand” skadar
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.